Zangersensemble Graindelavoix treedt uit zijn schaduw

De vzw Graindelavoix is een Antwerps zangersensemble rond antropoloog en etnomusicoloog Bjorn Schmelzer. Het muzikale gezelschap bracht vorige maand een nieuw album uit, maar het had zich de gebeurtenis allicht anders voorgesteld. Door de coronacrisis werd de releasetour en de daarbij behorende concerten geannuleerd. Het ensemble moest zich troosten met een digitale release in de luwte.

‘Tenebrae’, zo luidt de titel van het nieuwe album van de vzw Graindelavoix. Dat is latijn voor schaduwen. De titel verwijst naar de donkeren kanten van renaissancecomponist Carlo Gesualdo, die naar verluidt zijn vrouw en haar minnaar vermoordde. Het album is Graindelavoix’ versie van de bedwelmende en grillige gezangen neerpende. Op drie cd’s werkt het gezelschap van Bjorn Schmelzer zich door het hemelsmooie oeuvre van Gesualdo.

Het resultaat is een hedendaagse, polyfone echo van Gesualdo’s muzikale testament. Een mix van renaissance en barok, met een vleugje van het hedendaags non-conformisme dat eigen is aan Graindelavoix.

Bekroond ensemble in binnen- en buitenland

Sinds de oprichting verwierf Graindelavoix internationale faam met zijn innovatieve aanpak van oude repertoires. Met gedurfde en controversiële uitvoeringen gaat het ensemble voorbij de museale of historisch geïnformeerde visie. Dat gaf tot op heden aanleiding tot talloze internationale samenwerkingen, residenties, optredens en cd-bekroningen.

Graindelavoix won de Edison Award, drie Klara Muziekprijzen, de Caeciliaprijs van de Belgische Muziekpers en verschillende prijzen van internationale muziektijdschriften, zoals Classica-Répertoire, Pizzicato en Scherzo.

De vzw Graindelavoix wordt structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap en wordt gesponsord door Triple Living.