Nieuw Zuid krijgt ’s lands eerste houten wolkenkrabber

Antwerpen krijgt weldra zijn allereerste houten wolkenkrabber. Vanaf eind 2022 start projectontwikkelaar Triple Living op Nieuw Zuid met de bouw van een 80 meter hoge woontoren. Ontwerper van het gloednieuwe gebouw is de Japanse toparchitect Shigeru Ban.

Daarmee strijkt er opnieuw een architect van wereldfaam neer in Nieuw Zuid. Shigeru Ban is onder meer verantwoordelijk voor het Centre Pompidou in Metz en het Terrace House in Vancouver. Ban is altijd een felle voorstander geweest van duurzame bouwmaterialen. Al in de jaren ’80 deed hij onderzoek naar recycleerbare bouwmaterialen. Het leverde hem in 2014 de prestigieuze Pritzker Prize op.

“We brengen regelmatig internationale toparchitecten naar Antwerpen en het is wel fijn om te zien dat die grote namen elkaar uitdagen in hun ontwerpen,” aldus Kristof Schellekens, woordvoerder bij Triple Living. “We merken dat we in het buitenland steeds meer gevolgd worden. Zo mocht ik laatst een groepje Japanse architectuurstudenten rondleiden op Nieuw Zuid.”

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de nieuwe woontoren volledig in hout werd opgetrokken, maar de brandweer stak daar een stokje voor. “De architect heeft gekozen voor een hybride model met een draagstructuur in beton en staal en daarrond een houten structuur”, legt Schellekens uit. “Die bouwtechniek bestaat al enkele jaren en wij geloven hier heel hard in: het is stevig en duurzaam, en de bouwwerken kunnen snel vooruitgaan. Als dit ook hier een succes wordt en vlot verloopt, dan willen we in de toekomst meer van dit soort projecten realiseren. Constructies in hout zijn trouwens ook milieuvriendelijker. Dat past bij onze ecologische visie.”

Shigeru Ban zal overigens twee gebouwen ontwerpen op Nieuw Zuid. Naast de 24 verdiepeingen hoge toren ontwerpt hij ook een tweede kleiner gebouw. Verwacht wordt dat de gebouwen, samen goed voor meer dan 300 appartementen, in de loop van 2024 worden opgeleverd.