Nieuw Zuid krijgt vorm

Kaai Nieuw Zuid op duurzame woonsite Nieuw Zuid te Antwerpen

De duurzame woonsite Nieuw Zuid krijgt vorm nu de opbouw van de site van start is gegaan. De site zal in totaal zo’n 2.000 nieuwe woningen tellen. De oplevering van het grootse project staat gepland over 15 jaar.

Kaai Nieuw Zuid is het eerste woonproject op de groene Nieuw Zuid-site, en is gelegen op de Ledeganckkaai. In de zomer van 2015 nemen de eerste bewoners hun intrek in het appartementencomplex.

2.000 woningen

Projectontwikkelaar Triple Living Jeff Cavens licht toe: “De verkoop van het volgende project is ondertussen gestart. In ongeveer vijftien jaar tijd wordt 30 hectare bebouwd. In totaal komen er tweeduizend woningen en krijgt de stad er met duurzame woonsite Nieuw Zuid ongeveer 4.500 inwoners bij. Ontwerpbureau Secchi-Viganò tekende het masterplan voor de site.”

Inspiratie Nieuw Zuid

Nieuw Zuid werd geïnspireerd door wijken in onder andere Duitsland, Zweden en Denemarken. Daar ontstond het idee van het groene karakter met een focus op duurzaamheid.

Groen wonen

Cavens: “Met ongeveer 15 hectare park aan de Konijnenwei, 9 hectare groen in de wijk zelf en een parkstrip op de kaaien, zal het er groen wonen zijn. De huizen worden ecologisch geïsoleerd, er komt een ondergrondse parkeergarage en we bouwen een warmtenet dat alle woningen aansluit op wijkverwarming. Dit is de wijk van de toekomst”, vindt de projectontwikkelaar.

Diverse woontypes

De site zal naast woonhuizen ook appartementen en kangoeroewoningen voorzien. Verder komen er op de site ook nog twee scholen, een sporthal, een dienstencentrum en 20.000 vierkante meter die kunnen worden ingevuld door horeca en winkels. Als laatste worden er ook nog 233 sociale woningen op de site gebouwd.

Uitzicht op het water

Op Nieuw Zuid komen de straten dwars op de Schelde te liggen. Daarnaast loopt er ook één straat parallel aan de Schelde, die de verschillende straten op de woonsite met elkaar verbindt. Door deze indeling zullen alle inwoners op Nieuw Zuid uitzicht hebben op water of groen. De oplevering van Nieuw Zuid is voorzien voor 2028.

 

Bron: Gazet van Antwerpen, 14 mei 2014.