Iedereen recht op stukje natuur

Woontoren Zuiderzicht op duurzame woonsite Nieuw Zuid

Het duurzame woonproject Nieuw Zuid draagt bij aan de vergroening van stad Antwerpen, zo blijkt uit een onderzoek van Natuurpunt.

Ongeveer zeven op de tien Antwerpenaren woont op wandelafstand van een natuurgebied. Daarmee scoort Antwerpen goed ten opzichte van andere centrumsteden. Toch zijn er nog steeds drie miljoen Vlamingen die niet in de nabijheid van een natuurgebied wonen.

Vlaamse groennorm

Het onderzoek van Natuurpunt, gebaseerd op gegevens van het VITO, vertrekt van de Vlaamse groennorm. Deze norm zegt dat elke Vlaming recht heeft op een natuurgebied van 30 hectare, op maximaal 1,6 kilometer van zijn woning.

Cijfers Natuurpunt

69 procent van de Antwerpenaren woont al op maximaal 1,6 kilometer van 30 hectare natuurgebied. Een berekening die gebeurde in vogelvlucht. Maar dit cijfer moet genuanceerd worden volgens woordvoerder Joris Gansemans van Natuurpunt: “Sommige gebieden liggen ofwel op Linkeroever ofwel buiten de Ring. Veel mensen beschouwen dat toch nog als een barrière. Er is ook een groot verschil tussen de wijken binnen en buiten de Ring.”

Cijfers Stad Antwerpen

Dit komt ook terug in de cijfers voor stad Antwerpen. Gemiddeld heeft een Antwerpenaar zo’n 152 vierkante meter groene ruimte ter beschikking. Deze cijfers variëren ook tussen verschillende districten. Binnen de ring zouden 94 inwoners idealiter 1 hectare groene ruimte delen. In de Antwerpse binnenring en in Borgerhout is dit momenteel slechts 15 vierkante meter per inwoner. Toch is men bewust van de druk die de voorspelde bevolkingsgroei met zich meebrengt.

Antwerps schepen Rob Van de Velde (N-VA) licht toe

“Met de bouwcode hebben we de mogelijkheid om groen in te richten binnen bouwblokken. Het parkje in het Militair Hospitaal is ook belangrijk voor een buurt, evenals de 12 hectare groen op het nieuwe woongebied Nieuw Zuid. Ik merk dat in veel studies dit kleinschalige groen wel eens over het hoofd wordt gezien, en dat is onterecht. Bovendien is er ook wel veel privaat groen met de tuinen, ook in Borgerhout binnen de Ring en in Antwerpen-centrum.”

 

Bron: Gazet van Antwerpen, 17 april 2014.