Kaaien en Zuiderdokken krijgen nieuwe parkings

Kaai Nieuw Zuid op duurzame woonsite Nieuw Zuid te Antwerpen

Bij de heraanleg van de Scheldekaaien ten zuiden van het Steen, worden de voormalige 3.500 parkeerplaatsen verplaatst naar vier nabijgelegen locaties. Zo komt er een nieuwe parking op Nieuw Zuid en aan de voetgangerstunnel. Verder komen er ook nog twee extra parkings onder de Gedempte Zuiderdokken.

De parking aan de Sint-Andrieswijk wordt geschrapt. Door de gratis parkeerplaatsen op de Gedempte Zuiderdokken vond stad Antwerpen namelijk geen enkele parkinguitbater die wilde investeren in deze garage. Als alternatief komt er een grotendeels ondergrondse parkeergarage tot 1.000 plaatsen aan de voetgangerstunnel op de Scheldekaaien. Op deze manier blijft het stadscentrum goed bereikbaar en haalt men de honderden auto’s van de straat.

Overstapparking

Alleen een parking onder de Scheldekaaien is echter niet voldoende. Daarom komt er aan de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid en bedrijventerrein Blue Gate een overstapparking. Hier kunnen bezoekers hun wagen achterlaten en overstappen op het openbaar vervoer of de fiets.

Parkeergarage Gedempte Zuiderdokken

De parking op de Scheldekaaien wordt momenteel vooral gebruikt door bedrijven. Voor hun personeel en de bezoekers van het gerechtsgebouw wordt een ondergrondse parkeergarage ten zuiden van de Gedempte Zuiderdokken voorzien. De parking biedt plaats aan zo’n 1000 wagens.

Versnelde heraanleg Scheldekaaien

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) voorziet de oplevering van de parkings nog voor het einde van deze legislatuur. De bouw ervan wordt gefaseerd uitgerold. Op deze manier is het mogelijk om de heraanleg van de Scheldekaaien te versnellen.

Openluchtparking gaat ondergronds

In de volgende legislatuur – vanaf 2019 – krijgt ook het noorden van de Gedempte Zuiderdokken een ondergrondse parking. Volgens Kennis wordt daarmee de grootste openluchtparking van de stad letterlijk en definitief onder de grond gestopt. De kost van de parking wordt terugverdiend met parkeerinkomsten.

Behalve deze vier parkings komt er ook nog een ondergrondse parkeergarage aan het loodswezen in Antwerpen Noord.

 

Bron: Gazet van Antwerpen, 30 mei 2014.