Nieuw Zuid krijgt vijfde hoogste toren van ’t Stad

Woontoren Scheldezicht in duurzame woonsite Nieuw Zuid

C.F. Møller en KCAP wonnen de architectuurwedstrijd voor de bouw van de eerste twee torens op duurzame woonsite Nieuw Zuid. De buitenlandse architecten zijn wereldberoemd en een grote aanwinst voor de nieuwe woonsite én de stad Antwerpen. 

Voor het ontwerp van de eerste toren kwam Kees Christiaanse met zijn bureau KCAP Architects als winnaar uit de bus. Kees is een bekend medewerker van geprezen architect Rem Koolhaas. KCAP won pas nog de wedstrijd voor het HSL-station in Nanterre. Architectenbureau C.F. Møller werd als winnaar uitgeroepen voor de bouw van de tweede toren en mocht onder andere ook meetekenen aan het olympische dorp in Londen.

Zuiderzicht

De eerste toren ‘Zuiderzicht‘, wordt 80 meter hoog en is daarmee de vijfde hoogste toren van Stad Antwerpen. Het ontwerp van KCAP springt in het oog door de grote variatie aan terrassen, die ingepast worden in de rasterstructuur langs de gevels. Daarbij bieden beide torens een grote variatie aan woontypes.

Scheldezicht

Scheldezicht‘, de toren ontworpen door C.F. Møller, krijgt een ruime onderbouw die naar boven toe versmalt. De benedenwoningen beschikken elk over een eigen tuin. Hogerop komt ruimte voor gemeenschappelijke groene tuinen in de terugspringende gevelvlakken.

Ook laagbouw aanwezig

Sam De Maeyer, woordvoerder van Nieuw Zuid, verduidelijkt: “Ten vroegste in 2017 volgt de realisatie. De wedstrijden geven de foute indruk dat er vooral torens komen. Veel gebouwen zullen vijf bouwlagen kennen, maar er is ook laagbouw. Bovendien komen de torens ruim uit elkaar te liggen.”

Nieuw Zuid

De voltooiing van Nieuw Zuid staat momenteel gepland voor 2028. Vorig jaar werd Kaai Nieuw Zuid opgestart. Het complex bestaat uit 71 appartementen en zes penthouses, en komt vlak naast de Bank van Breda te liggen. Aan de andere kant van het nieuwe justitiepaleis komt Campus Nieuw Zuid, een studentencomplex met 147 studentenkoten.

 

Bron: Gazet van Antwerpen, 17 juli 2014.