Kunstgalerie op Nieuw Zuid gaat de wereld rond

De galerie van Tim Van Laere gaat dezer dagen de wereld rond, met dank aan de 24-jarige Amerikaanse tennisser Reilly Opelka. Die kreeg afgelopen week van de organisatie van de US Open een boete van 10.000 dollar omdat hij op de court verscheen met een opvallende roze tote bag van Tim Van Laere Gallery.

Niet het feit dat hij een grote roze tas meebracht, leverde hem de boete op. Het was de vermelding ‘Tim Van Laere Gallery’ op de tas die in lijn was met de commerciële richtlijnen die aan spelers op het Amerikaanse tennistornooi opgelegd worden. Die schrijven voor dat spelers een tas mogen meebrengen van hun racketsponsor, maar de naam- en logovermelding op die tas zijn aan strikte richtlijnen onderworpen. Met andere woorden: ze mogen niet te groot zijn. Dat was de vermelding ‘Tim Van Laere Gallery’ dus wel, en daarom kreeg de boomlange tennisspeler dus een fikse boete.

In een interview met De Standaard liet Tim Van Laere weten dat het geenszins een commerciële stunt is van zijn galerie, maar dat Opelka en hij al een hele tijd vrienden zijn. De twee delen naar verluidt een passie voor tennis en kunst, en Van Laere helpt Opelka om zijn kunstverzameling uit te breiden. Zo heeft de jonge Amerikaan al werken van Rinus Van de Velde, Friedrich Kunath en Bram De Munter. Hij speelt ook met het logo van Tim Van Laere op de mouw en op z’n petje.

Opelka vond de boete overdreven en hoopt dat het geld naar een goed doel gaat: “Ik vermoed dat de organisatie de gemiste ticketsales van vorig jaar wil compenseren. Ik hoop dat het geld niet naar de corporate wereld gaat, maar dat het gebruikt wordt voor een goed doel. De laatste weken zijn er wel een aantal tragedies gebeurd in de States, dus het lijkt me fair dat het gebruikt wordt om de slachtoffers te helpen.”

Ondanks de fikse boete blijft hij overigens zijn roze tas mee de court opbrengen, zij het in een lichtjes andere vorm. Hij liet kunstenaar Friedrich Kunath de tas onder handen nemen. Die draaide ze binnenstebuiten en zette er met een kwinkslag het woord ‘unapproved’ op. Niet goedgekeurd, dus.