Ondernemers op Nieuw Zuid: Mr. H. Bouquet

Amper twee maanden geleden opende Circuit de deuren op Nieuw Zuid. In het circulaire belevingscentrum is ook plaats voor ondernemers die dezelfde duurzame en circulaire visie onderschrijven. Eén van die ondernemers is Mr. H. Bouquet, Herman Maes. Een groot deel van het aanbod in zijn winkel is biologisch, lokaal en duurzaam: van de bio-bloemen en -planten tot de tweedehands potten, gerecycleerde materialen en unieke made in Antwerp-producten.

(foto: Circuit)

Vertel eens, Herman, hoe is Mr. H. Bouquet geboren?

“Eigenlijk heel toevallig. Het is niet zo dat ik altijd gedroomd heb van een eigen winkel. Op een dag vertelden vrienden uit de buurt dat ze een B&B zouden openen en een deel van het gebouw wilden inrichten als bloemen- en plantenwinkel. Toen ik dat hoorde, fleurde ik helemaal op. Ik voelde meteen dat dat iets voor mij was. De volgende dag besloot ik om te springen en voor ik het wist stond ik in mijn eigen winkel.”

Ondertussen zijn we meer dan drie jaar verder en sta je in Circuit. Hoe is dat gekomen?

“De afgelopen drie jaar is een grote ontdekkingstocht geweest. Net als de plantjes in mijn winkel, ben ik klein begonnen. Niet wetende wat de volgende dag zou brengen. Elke dag ben ik gegroeid. Elke dag ben ik meer beginnen bloeien. Vandaag zit ik in Circuit en ik voel dat deze plek me op het lijf geschreven is.”

Hoe bedoel je?

“Weet je, ik hou er niet van om dingen weg te gooien. We beschouwen iets te snel als afval, terwijl je er absoluut nog iets mee kan doen. In de meeste dingen zitten absoluut nog leven. We moeten een manier vinden om het cyclische van de natuur opnieuw meer in onze samenleving te integreren. Je voelt dat dat de natuurlijke weg is.”

Zijn Circuit en Mr. H. Bouquet daarom zo’n goeie match?

“Ik denk het wel. We zijn beiden op zoek naar de juiste manieren om invulling te geven aan duurzaamheid en circulariteit. Circuit spreekt van een plek om te experimenteren, ik zie het eerder als onderzoeksproces. Ik wil zien hoe ver ik kan gaan. In het verleden heb ik in een labo gewerkt en ben ik bezig geweest met behoud en beheer en restauratie van fotografische materialen. Al die ervaringen wil ik nu gebruiken om te zien waar ik uitkom.”

Is het een speciaal gevoel dat je met een winkel als de jouwe in een gebouw als Palazzo Verde zit?

“Best wel. Zowel het gebouw als de architect (Stefano Boeri, nvdr.) hebben ervoor gezorgd dat de beslissing om naar hier te verhuizen, snel genomen was. Ik keek er ontzettend naar uit en ben blij dat ik hier een plekje heb. Ik denk dat ik hier goed zit op Nieuw Zuid, al verwacht ik in de toekomst nog meer, en misschien ook ander, groen.”

De naam van je winkel is een verwijzing naar de Britse reeks “Keeping Up Appearances”. Grote fan?

“Goh, ja. De link tussen Bouquet en boeket ligt voor de hand, maar het is eigenlijk begonnen als grapje. Een alter ego als minder bescheiden versie van mezelf.  Een kwinkslag, maar het bekte goed en de naam bleef hangen. De verrassing was groot toen bleek dat niemand de naam al had geclaimd. Ik vind het nog altijd vreemd.”

Wat mogen mensen verwachten als ze je winkel binnenstappen?

“Een persoonlijke invulling. Ik ga heel erg op mijn gevoel af. Dat kan soms wat chaotisch ogen, maar het levert ook regelmatig verrassende, leuke dingen op. Ik hou van kleur en zet bloemen weleens door elkaar. Als mensen bij mij komen voor een boeket, dan neem ik daar samen met hen de tijd voor en vloeit er al eens een aangenaam gesprek uit voort. Een boeket moet goed zitten.”

Geef je ook workshops?

“Die worden in oktober opgestart, ja. In de eerste plaats zal ik workshops geven over plantenverzorging. Misschien ga ik ook iets doen rond bloemschikken. Dat klinkt misschien wat oubollig, maar ik ben ervan overtuigd dat we er een draai aan kunnen geven die past bij de buurt.”

Over de buurt gesproken, kan je bij wijze van uitsmijter een handige plantentip voor de bewoners van Nieuw Zuid meegeven?

“Absoluut. Elke plant heeft een juiste plek nodig. Zijn eigen plekje om gelukkig te worden en gezond te blijven. Het komt erop neer om die plek te vinden. Lukt dat niet, spring eens binnen, want dan help ik graag een handje.”

Mr. H. Bouquet is van dinsdag tot en met zaterdag open tussen 12u en 18u.