Nieuwe hotspot op ’t Zuid: De Mama

Schrik niet wanneer je de gloednieuwe takeawayzaak slash foodshop De Mama binnenstapt. Achter het vuur staat immers geen mama, maar een vriendelijke 36-jarige man. Uitbater Bram Uyttenhoven koos voor de naam ‘De Mama’ omwille van de connotatie van zorgzaamheid die daarin schuilt. “Net zoals een mama het beste wil voor haar kindjes, wil ik het beste voor mijn klanten”, legt Uyttenhoven, die geboren is in Oudenaarde maar inmiddels al geruime tijd in Borgerhout woont, uit. “Ik serveer mijn klanten moderne, huiselijke gerechten op basis van de beste dagverse ingrediënten. Ik kook ook voor alle smaken en culinaire overtuigingen. Zo staat er voor vegetariërs altijd een lekkere maaltijd op het menu, maar ook als je graag een stukje vlees of vis eet, heb ik iets lekkers voor je.”

Foodshop vol unieke lokale producten

Bij De Mama vind je seizoensgebonden kwaliteitsproducten, zowel in de bereide maaltijden (probeer zeker de heerlijke salades, de lekkere belegde zuurdesemboterhammen of de verrassende dagschotel) als in de foodshop. Bovendien werkt de uitbater enkel samen met lokale partners die een eerlijke prijs krijgen voor hun dagverse producten. “Een bewuste keuze. Ik wil dat foodies die op zoek zijn naar unieke producten of culinair advies bij mij de kwaliteit vinden die ze zoeken. Door zelf de juiste leveranciers te kiezen voor elk product, kan ik die kwaliteit garanderen. Het aanbod in mijn foodshop bestaat uit 100% Belgische producten van sociaal betrokken lokale boeren, artisanale professionals en gepassioneerde hobbykoks.”

Zo komt het dat je in de foodshop van De Mama mosterd van Tierenteyn vindt en bubbels van Genoels-Elderen, maar ook likeuren van Verhofstede, chocopasta van Heaven en echte Belgische saffraan. De meeste van zijn shoppers komen dezer dagen echter voor de geuze van 3 Fonteinen. Die wordt enkel gebrouwen met lokale granen en vind je bijna nergens anders.

Chef met ervaring

Eigenaar Bram Uyttenhoven heeft meer dan 15 jaar ervaring als freelance chef-kok. Hij werkte onder meer in het Berchemse restaurant Park West, het Tomorrowland-restaurant Mesa en de nabijgelegen sterrenzaak Kommilfoo. “Ik liep al een jaren rond met het idee om een eigen zaak te openen. Mijn businessplan was al klaar. Toch kwam het er niet meteen van. Door de lockdown vorig jaar, toen er plots geen vraag meer was naar freelance chefs, is alles in een stroomversnelling terechtgekomen en ben ik met mijn eigen zaak begonnen.”

Meerwaarde voor de buurt

Buurtbewoner Kristjaan Schellemans ontdekte de nieuwe zaak enkele weken geleden en was meteen gecharmeerd door het concept. “Ik heb op korte tijd al een aantal van de vegetarische gerechten uitgeprobeerd en ook enkele salades geproefd. Heerlijk! En de eigenaar maakt alles à la minute. Ik ben ook gecharmeerd door zijn visie: hij heeft veel aandacht voor lokale leveranciers en verkoopt een divers aanbod unieke Belgische producten. In een wijk zoals deze, waar heel wat foodies wonen, is een zaak als De Mama een echte meerwaarde. Daar ben ik van overtuigd.”

De winkel van De Mama (Kronenburgstraat 10, Antwerpen) is van dinsdag tot en met zaterdag open van 11u tot 21u. Kom je liever niet buiten? Dan kan je ook bestellen via Deliveroo.