Opnieuw een Michelinster voor Nieuw Zuid

foto van nicolas misera op nieuw zuid
Sinds vanmorgen heeft Nieuw Zuid er een Michelinster bij. Na restaurant Nebo, dat vorig jaar al in de prijzen viel, pronkt nu ook Misera met een ster van de bekende restaurantgids. Dat wil zeggen dat je vandaag op Nieuw Zuid al in twee sterrenrestaurants kan dineren. Proficiat Nebo en Misera!

Dat Misera in de bloemetjes wordt gezet is voor ingewijden geen verrassing. Eind vorig jaar was hij met een score van 15/20 al de hoogste nieuwkomer bij Gault-Milliau. Voor Michelin is zijn restaurant “een elegante combinatie van strakheid en design”, waar “kunst leven brengt”. Het thema van Misera is à la vie d’artiste. “Als zoon van een kunstenaar, sta ik heel dicht bij kunst”, aldus chef Nicolas Misera. “Misera is een eerbetoon aan mijn vader Hans. Mijn vader was een man van vele kunsten, die mij de liefde voor de keuken heeft bijgebracht. In 1969 was hij de jongste Belgische chef met een Michelinster. Hij was pas 21. Tegelijkertijd was hij ook kunstenaar. Misera was zijn zelfgekozen artiestennaam. Toen hij enkele jaren geleden overleed, besloot ik om zijn artiestennaam over te nemen. Ik zie het als een ode aan de man die mij zo veel leerde.”

Michelin prijst vooral de creatieve en originele aanpak van de chef: “In de open keuken (een plek aan de toog is top) ziet u hoe de chef bord na bord zijn creativiteit laat spreken. Zijn originele aanpak van klassiek, met een voorkeur voor vis en schaaldieren, steunt op vakkennis. Diepe sauzen, perfecte cuissons, eigenheid. De brioche met varkenspoot, kreeft, truffel en Parmezaan is nu al een klassieker!”

Die brioche is voor chef Nicolas ook een eerbetoon aan zijn vader Hans. “Nog voor ik naar de hotelschool trok, stond ik voortdurend bij hem in de keuken. Hij vond dat fantastisch: ik was de jongste van vijf kinderen en eigenlijk de enige die zijn richting uit wilde. Ik heb heel veel van hem geleerd. Toen ik vijftien was, heb ik eens samen met hem een hapje gemaakt: een gebakken brioche met varkenspoot, kreeft en zwarte truffel. Tijdens een oefenservice voor de opening van Misera heb ik dat gerecht opnieuw bovengehaald en het viel erg in de smaak bij mijn gasten.”