Zwitserse toparchitect Max Dudler en Triple Living planten meiboom op Scheldehof

Opnieuw groot bezoek op Nieuw Zuid vanmorgen. In aanwezigheid van Max Dudler Architects en Jaspers-Eyers Architects en onder het goedkeurend oog van bouwbedrijven BAM Interbuild en Jan De Nul, hees Triple Living de meiboom naar het dak van Scheldehof. De toren van het gloednieuwe woonproject bereikte onlangs immers zijn maximale hoogte van 80 meter.

Na de symbolische plaatsing kreeg de boom meteen zijn definitieve plaats op het binnenplein. Het binnenplein van Scheldehof moet op termijn een tweede centraal plein voor de buurt worden. Door de boom, een inheemse haagbeuk,  er nu al een plek te geven, krijgt hij rustig de tijd en ruimte om uit te groeien tot een gezonde, volwassen boom met brede kruin. Zodra het plein klaar is, kunnen de bewoners van de buurt er dus meteen onder een mooie boom zitten.

Pleinen zijn belangrijk voor een stadsbuurt. Het zijn plekken waar mensen samenkomen en waar ze een fijne tijd beleven. Ze laten een buurt leven. “Ik geloof dat het plein van Scheldehof ook echt een leuke plek wordt voor de buurt”, aldus Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living. “Een soort van Panamarenkoplein met veel groen, maar dan aan de kant van de Schelde.”

Een plein als een amfitheater

Architect Max Dudler ziet het plein als een amfitheater met trapsgewijs aflopende vormen, dat omsloten wordt door de U-vormige ligging van de twee gebouwen van Scheldehof.

“De gebouwen van Scheldehof hebben een wisselwerking met de stad en het landschap”, aldus Dudler. “De lagere gebouwen hebben een doeltreffende arenavorm, zodat mensen zich meer verbonden voelen met het plein. De toren vestigt de aandacht meer op de verte. Dat contrast maakt het concept zo interessant. Sommige mensen kijken graag uit over het plein, omdat ze houden van de wisselwerking en de levendigheid. Anderen kijken liever in de verte, voor een meer individuele beleving.”