Sociaal modeatelier RE Antwerp geopend in circuit

Modelabel slash sociaal atelier RE Antwerp opende zopas de deuren in circuit op Nieuw Zuid. Het geesteskind van ontwerper Tim Van Steenbergen, moderedacteur Benoit Bethume en Ruth Goossens, hoofdredactrice bij Weekend Knack, wil komaf maken met het klassieke hiërarchische modesysteem en werkt met nieuwkomers en vluchtelingen, die er de kneepjes van het modevak leren.

RE Antwerp is ontstaan vanuit een liefde voor kleding, maar met het besef dat de modesector nefast is voor mens en planeet,” zeggen de initiatiefnemers. “We dromen van een trager tempo, van een duurzamer product, van lokale verankering, van sociale verbinding en van meer aandacht voor het ambacht en de makers. Op stijl en kwaliteit willen we uiteraard niet inboeten.”

Inspiratie bij Seppe Nobels

Het drietal haalde de inspiratie voor RE Antwerp bij Seppe Nobels, die in zijn restaurant Instroom ook werkt met mensen die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. “In ons atelier werken we met vluchtelingen en nieuwkomers onder de begeleiding van de vzw GATAM, die onze werknemers helpt met maatschappelijke vragen, financiële problemen of bekommernissen omtrent huisvesting en asielaanvragen. We maken gelimiteerde collecties in functie van de technieken, ambachten en verhalen van nieuwkomers. Terwijl wij hen erkenning en een toekomst in onze samenleving kunnen bieden, zorgen zij voor de verrijking van onze garderobe.”

Open atelier in circuit

RE Antwerp heeft een open atelier in circuit, de circulaire hub op Nieuw Zuid. “Met een open atelier kunnen we zowel de creativiteit als het ambacht van kleermaker opnieuw een plek geven in de stad”, klinkt het. “We willen kleding maken om (van) te houden, niet om te consumeren.”