Duurzame ondernemers op Nieuw Zuid: Warenhuys

Maren Huysmans is grafisch ontwerper van opleiding, maar sinds enkele jaren is ze vooral de drijvende kracht achter Warenhuys, haar eigen collectie duurzame regenkleding voor fietsers. Begin juni nam ze haar intrede in Circuit, waar ze nu haar atelier slash winkel houdt. Tijd voor een korte kennismaking…

Vertel eens, Maren, hoe is Warenhuys tot stand gekomen?

“Als fervent fietser merkte ik jaren geleden dat het aanbod goeie regenkleding voor op de fiets heel beperkt was. Daarom besloot ik om zelf een kledinglijn te ontwerpen. Eén die zowel praktisch als stijlvol is, zodat fietsen in alle omstandigheden mogelijk blijft. Voor ik het wist, had ik mezelf bijgeschoold tot kleermaker en patroontekenaar en was Warenhuys geboren.”

Je ontwerpt de hele collectie dus zelf?

“Klopt. Ik doe het ontwerp, teken de patronen van de collectie en maak zelf ook de samples. De productie van mijn collectie gebeurt in Polen. Ik wilde dat mijn productie in Europa bleef, maar dat bleek niet zo simpel. Om een kledingstuk waterdicht te maken, moeten de naden gelast worden. Fabrieken met zo’n lassers vind je in Europa nauwelijks. Die zitten vooral in Azië. Ik wilde absoluut een garantie op kwaliteit én menswaardige werkomstandigheden, want in de textielindustrie heb je veel greenwashing (bedrijven die zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, nvdr.). Na een lange zoektocht heb ik in Polen een fabrikant gevonden die me dat kan geven.”

Je spreekt over een lange zoektocht. Hoe lang ben je al bezig met Warenhuys?

“Goh, het moet toch al een jaar of vijf geleden zijn sinds ik met het idee startte en mijn eerste modellen uitwerkte. Om mijn eerste collectie te realiseren, ben ik trouwens een Kickstarter-campagne gestart. Via een pre-ordersysteem konden mensen mijn collectie met korting aankopen, nog voor de stukken geproduceerd werden. De campagne was een succes en betekende de definitieve lancering van mijn merk.”

Is het inmiddels je fulltime job?

“Nee, nog niet. Momenteel werk ik als zelfstandige in bijberoep, maar op termijn wil ik de stap wel zetten. De ambitie is om verschillende verkooppunten in binnen- en buitenland te hebben en mijn collectie nog verder uit te breiden.”

Hoe ben je in Circuit terechtgekomen?

“Een vriendin die voor Kringwinkel Antwerpen werkt en een vriend bij Onbetaalbaar, de vzw die het interieur van Circuit realiseerde, zeiden me dat ik hier eens een kijkje moest nemen. Het beviel me meteen. Het gebouw is ook een mooie, interessante samenvloeiing van natuur en gebouw.”

Is Warenhuys eigenlijk een winkel?

“Mijn unit hier is in de eerste plaats mijn atelier, maar mensen kunnen ook een kijkje komen nemen en komen passen. Ik heb hier alle modellen in alle kleuren en maten. De patroontafel doet momenteel ook dienst als kassa én inpaktafel voor de webshoppakketjes.”

Waarom passen Circuit en Warenhuys goed bij elkaar?

“Onze visies komen volgens mij heel erg overeen. Mijn collectie is op een ethisch verantwoorde manier tot stand gekomen. Alle stukken zijn van een hoge kwaliteit, zodat ze een langere levensduur hebben.”

Voel je je hier al thuis op Nieuw Zuid?

“Absoluut. Ik ben blij dat ik mijn atelier hier heb. Ik geloof ook in het potentieel van Nieuw Zuid.”

Wij ook. Bedankt voor het gesprek.

foto: Circuit