Palazzo Verde officieel ingehuldigd door Stefano Boeri

De Italiaanse architect Stefano Boeri zakt niet zo vaak af naar België. Voor Palazzo Verde, zijn groene landmark in de Antwerpse buurt Nieuw Zuid, maakte hij graag een uitzondering. Gisterenmiddag huldigde hij het gloednieuwe gebouw samen met bouwheer Triple Living officieel in. “Ik ben ervan overtuigd dat onze steden een hoofdrol moeten spelen in de strijd tegen de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. We moeten ze dringend groener invullen, willen we dat de kentering er nog komt”, verwoordt een strijdvaardige Boeri zijn visie op de toekomst.

(foto: Dries Luyten)

Palazzo Verde zet duurzame ambitie van Triple Living kracht bij

Ook voor Nieuw Zuid zijn duurzaamheid, groen, ecologie en een toekomstgerichte visie enorm belangrijke parameters. Al van bij het prille begin probeert Triple Living met Nieuw Zuid een nieuwe standaard te zetten op het vlak van duurzaamheid, met onder meer groendaken, sorteerstraten, innovatieve materialen, toekomstgerichte isolatienormen en een centraal warmtenet. Voor de stad is de hele buurt een voorbeeld voor hoe ze de toekomst tegemoet wil gaan. In zo’n voorbeeldbuurt kan een iconisch groen gebouw als Palazzo Verde niet ontbreken.

Palazzo Verde: slimme architectuur

De naam Palazzo Verde is niet toevallig gekozen, want het L-vormige ontwerp bevat in totaal 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Behalve veel groen op de terrassen en drie weelderige daktuinen, heeft Palazzo Verde ook een binnentuin van 360 m2. Bij de lancering in 2018 werd het project voorgesteld als het allereerste woonproject op Belgische bodem dat de stedelijke lucht zuivert. Uit berekeningen van botanisten en ingenieurs van Stefano Boeri Architetti blijkt dat de slimme architectuur van het gebouw meer dan 30 ton CO2 per jaar kan zuiveren.

Groene ontwerpen centraal in het oeuvre van Boeri

De architect van het gebouw, de Italiaanse grootmeester Stefano Boeri, staat bekend als iemand die met zijn ontwerpen luchtvervuiling en klimaatopwarming aanpakt. In zijn groene ontwerpen staat de natuur steevast centraal. Zijn Bosco Verticale in Milaan is bijvoorbeeld een echt verticaal stadsbos: de twee woontorens van respectievelijk 110 en 76 meter hoog bevatten maar liefst 900 bomen en 15.000 struiken. In China bouwt hij aan Forest City, een stadswoud met 40.000 bomen en meer dan een miljoen planten dat plaats zal bieden aan 30.000 inwoners. Met Palazzo Verde, zijn allereerste ontwerp op Belgische bodem, zet Boeri die traditie verder.

Toekomst brengt groenere steden

“Hoe meer we de natuur kunnen incorporeren in onze steden, hoe meer we het hoofd kunnen bieden aan de klimaatverandering”, legt Stefano Boeri uit. “Denk maar aan de voordelen: betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik, betere stedelijke biodiversiteit. En, niet onbelangrijk, een groene omgeving vergroot het geluksgevoel bij de mensen die er wonen. Al die voordelen maken dat groene ontwerpen zoals Palazzo Verde cruciaal zijn voor de komende jaren.”

“Overal ter wereld wordt er nagedacht over hoe we steden groener kunnen maken”, zegt Stefan Paeleman, gedelegeerd bestuurder bij Triple Living. “Ook hier. Vanaf het begin hebben we geprobeerd om de nieuwe buurt Nieuw Zuid zo groen mogelijk te maken, met groendaken, wadi’s, speelpleinen, wandelpaden, enzovoort. Wanneer de hele buurt klaar is, zullen we meer dan 12 hectaren extra groen gecreëerd hebben. Weet je trouwens dat we eerst het landschap hebben uitgetekend en dan pas aan de gebouwen zijn begonnen?”

Stefano Boeri & Stefan Paeleman (foto: Dries Luyten)

Nieuwe samenwerking in Brussel

De succesvolle samenwerking krijgt weldra overigens een vervolg want Triple Living heeft Stefano Boeri gevraagd om het Brusselse project Val d’Or in goede banen te leiden. In Sint-Lambrechts-Woluwe tovert Triple Living drie kantoorgebouwen om tot twee groene residentiële gebouwen in de kenmerkende stijl van Stefano Boeri. Met daktuinen, groendaken en veel bomen, planten en struiken, dus. “Het nieuwe project wordt een hele uitdaging”, legt Kristof Schellekens, woordvoerder bij Triple Living, uit. “Kantoorgebouwen zijn er immers niet op berekend om hetzelfde gewicht te dragen als residentiële gebouwen. Daarom tekent Boeri een exo-skelet rond de bestaande gebouwen. Op dat extern skelet kunnen de terrassen steunen en kunnen de bomen geplaatst worden.”

(foto: Dries Luyten)