Duurzame ondernemers op Nieuw Zuid: Studio Orimi

Fragiliteit, kwetsbaarheid en vergankelijkheid zijn de kernwoorden waarrond het werk van Studio Orimi draait. Studio Orimi is de artistieke speelvijver van Mieke Smet, zelfstandig vertaalster, inwoner van Nieuw Zuid en gedreven kunstenares. “In Studio Orimi kan ik me helemaal uitleven. Alles wat ik doe, of het nu eigen creaties zijn of projecten op maat, draait rond vouwen. Ik maak luchtige sculpturen die dansen en draaien bij het minste zuchtje wind.”

Hoe is Studio Orimi tot stand gekomen?

“Eigenlijk was kunst een late roeping. Pas op mijn 44ste ben ik aan de academie van Sint-Niklaas een opleiding Textiele Kunsten begonnen. Ik raakte er onmiddellijk gebeten door het vouwen van textiel, papier en andere materialen. Origami was de eerste stap, maar ondertussen heb ik mijn eigen vouwstijl ontwikkeld. Ik vond het belangrijk dat ik eerst mijn volledige opleiding achter de rug had, voor ik me zou profileren als kunstenares.”

Ben je ondertussen voltijds kunstenares?

“Nee, ik ben inmiddels drie jaar bezig met Studio Orimi, maar ik combineer het nog steeds met een job als zelfstandig vertaalster. Ik voel me in de eerste plaats kunstenares, daar liggen de passie en gedrevenheid.”

Wat zijn je ambities?

“Momenteel maak ik nog sculpturen in bescheiden afmetingen, maar ik ben volop aan het experimenteren met grotere exemplaren en reeksen waarmee ik wil deelnemen aan groepsexposities. Ik hou er ook van om samen te werken met andere kunstenaars. Zo ben ik een installatie aan het maken in samenwerking met Hans Bossmann over leven in de moderne stad. Hans schrijft er teksten over op grote vellen papier en ik vouw ze tot architecturale sculpturen.”

Als kunstenares moet je toch bijzonder thuisvoelen in een kunstige buurt als Nieuw Zuid?

“Eigenlijk wel. Ik vind het heel fijn dat de buurt zo veel galerijen heeft. Ik denk ook dat er potentieel is om meer samen te werken en die artistieke aanwezigheid verder te versterken. Ik hoop ook dat er nog andere kunstenaars naar Circuit zullen komen die de circulaire gedachte genegen zijn.”

Hoe ben je eigenlijk bij Circuit terechtgekomen?

“Goh, ik ben al een jaar of drie een gemotiveerde bewoonster van Nieuw Zuid. In het begin van de pandemie heb ik als vrijwilligster een kleine productielijn opgestart om mondmaskers te maken voor het personeel van De Kringwinkel. Toen ik hoorde dat Circuit units zou verhuren, heb ik niet getwijfeld. Het gebouw, Palazzo Verde, is ook prachtig. De patio op de benedenverdieping is een kleine, gezellige microkosmos. Die trappen en het grasveldje: heel fijn om er te vertoeven.”

Waarom zijn Studio Orimi en Circuit een goeie match?

“Circuit past perfect bij mijn visie op een toekomst die duurzaam en circulair is. De stoffen die ik gebruik voor mijn sculpturen zijn stalen van fabrikanten van gordijnen- en zetelbekleding die anders in het containerpark zouden belanden. Ik maak de cirkel dus rond. Ik kijk er trouwens naar uit om met de andere circulaire ondernemers te onderzoeken hoe we nog concreter kunnen samenwerken en bijvoorbeeld aan de slag kunnen met restmaterialen.”

Hoe heb jij je unit in Circuit ingevuld?

“Ik heb er mijn textielatelier ondergebracht. Hier maak ik mijn sculpturen. Mensen zien me dus vooral aan het werk. Er zijn wel enkele voorbeelden van wat ik maak tentoongesteld, maar het is geen winkel. Wie op zoek is naar een origineel kunstwerk, is altijd welkom om binnen te springen. Best na een seintje, want ik heb niet echt vaste openingsuren.”

Je maakt ook projecten op maat?

“Klopt. Als mensen dat willen, dan kom ik bij hen thuis een kijkje nemen. Dan kijken we samen waar ze precies een werk willen. Ik stem de afmetingen en de ziel van het werk af op hun omgeving. Zo maakte ik een sculptuur in messinggaas specifiek voor een smalle nis in een woonruimte van 7 meter hoog. Sommige van mijn werken passen trouwens perfect in de vele wintertuinen die op het Nieuw Zuid te vinden zijn.

Laatste vraag: geef je ook workshops?

“Ik ben aan het broeden op een workshop origami met gerecycleerd papier, maar het idee moet nog een beetje sudderen. Ik zit ook met een participatief project in het hoofd, waarbij  mensen uit de buurt en bij uitbreiding heel Antwerpen kunnen meewerken aan een kunstwerk dat zich verspreidt als een inktvlek. Daar vertel ik op een later moment ongetwijfeld meer over.”

We zijn benieuwd. Tot dan!