Binnenkijken: Groene oase in ’t Stad

Hannelore op haar stadsterras in Antwerpen

Onlangs interviewden we plantenkenner Hannelore, inwoner van ’t Stad. Zij toverde haar appartement & terras om tot een echte urban jungle. Wij mochten een kijkje nemen en stelden haar enkele vragen over haar grote plantenverzameling.

– Hoe is je verzameling begonnen? 

“Toen we ons appartement kochten, vonden we het toch wel kaal, zo zonder groen. We begonnen met een aantal standaard kamerplanten. En van het één kwam het ander! Nu moet ik mezelf echt inhouden om niet alle planten mee naar huis te slepen die ik tegenkom. Mijn vriend vindt het ondertussen welletjes geweest, maar ik kan het moeilijk laten.”

– Vanwaar komt je grote interesse in planten?

“Sinds ik begonnen ben met het houden van planten, ben ik er ook steeds meer over gaan lezen. Elke plant heeft zijn eigen ‘karakter’ en verkiest andere omstandigheden. Het is heel fascinerend om te zien dat een plant die al jaren zachtjesaan groeit, opeens een groeispurt krijgt als je hem in een andere kamer zet. Het loont dus echt wel om elke plant als een individu te zien en op zoek te gaan naar de beste verzorging.”

urban jungle in stadsappartement in Antwerpen
Hannelore’s plantenverzameling

 

– Hoe is je verzameling planten geëxplodeerd?

“Het begon met een yucca, een plant die je vaak tegenkomt in studentenkamers.  Daarna zochten we steeds vaker naar excuses om een nieuwe plant in huis te nemen: ‘we hebben nog een bloempot over’, ‘deze plant ziet er niet meer zo fris uit, misschien kunnen we alvast een nieuwe halen om zijn plaats binnenkort in te nemen’, waarna de oorspronkelijke plant dan natuurlijk toch bleef leven na een meststofkuur. Maar vaak kan ik het gewoonweg niet weerstaan! Ik denk dat ik elke maand wel minstens één nieuwe plant in huis neem. Zelfs vanop vakantie neem ik ‘groene souvenirs’ mee!”

– Hoeveel tijd besteed je per week aan je planten?

“Ik doe elke dag een check-up bij alle planten. Even kijken of ze niet droog staan, welke planten aan verpotting toe zijn, bemisten, hier en daar een dor blad weghalen, controleren op bladluizen en ander ongedierte… Ik ben er al snel een halfuur per dag mee bezig. In de zomer nog langer, omdat de buitenplanten dan extra verzorging nodig hebben.”

Urban jungle in Antwerps appartement
(vlnr) De zagzag-cactus, de vioolbladplant, de Calathea, de Monstera Deliciosa, de Philodendron Xanadu

 

– Wat is je favoriete plantje?

“Dat wisselt nogal. De zigzagcactus is wel een vaste favoriet. Nieuwe stekjes probeer ik ook altijd extra in de gaten te houden. Op dit moment pronkt er een pannenkoekenplantenstekje op mijn vensterbank dat gigantisch snel groeit. Dat is fijn om in het oog te houden, want je ziet het elke dag veranderen. Nog leuker is het om zelf te stekken en plantjes weg te geven. Ook de ginkgo’s zijn een favoriet. Ze hebben als stekje een hele reis overleefd uit Weimar. De blaadjes hebben een prachtige vorm, net een vissenstaart.”

Pannenkoekenplant
De pannenkoekenplant

 

– Waarom eerder planten dan bloemen?

“Planten hebben veel voordelen: ze zijn levende accessoires in huis, zuiveren de lucht, en mits een goede verzorging kunnen ze een mensenleven mee. Bloemen zijn ook fantastisch, maar blijven maximum een week of twee mooi als je ze binnen in een vaas zet. Buiten is dat anders, wij zaaien elke lente een wilde bloemenmix in al onze bloempotten, om bijen, vlinders en andere insecten extra te ondersteunen. Dat kan gewoon rondom de planten die er al staan. Deze brengen meteen extra leven met zich mee, en gasten voor ons bijenhotel.

De Monstera Deliciosa
De Monstera Deliciosa

 

– Zijn er bepaalde trends die je hebt gemerkt in de plantenwereld?

Er zijn elk jaar wel een paar nieuwe planten die een hype worden. Een aantal jaar geleden was dat de Ficus Lyrata (vioolbladplant/tabaksplant), dan was de Japanse kokedama (een bepaalde manier van planten opbinden) weer zeer in trek, de Monstera Deliciosa is al sinds de jaren 70 een echte klassieker, en op dit moment is de pannenkoekenplant populair. Ook ‘air plants’ zijn aan een opmars bezig. Handig voor mensen zonder groene vingers, want deze plantjes hebben bijna geen verzorging nodig. En ja, ik heb ze ondertussen allemaal… “

 

Wil je ook graag je appartement vergroenen? Alle tips & tricks om je eigen urban jungle te starten lees je hier.