How To: urban jungle voor beginners

Urban jungle in apartement

Je woont op een appartement en wilt meer groen in huis? Of je bent gewoon liefhebber van groen en weet niet waar te beginnen? Hier lees je verschillende trips en tricks voor de uitbouw van jouw urban jungle. 

Makkelijke planten voor binnen & buiten

Woon je in een donkere ruimte? Schaf dan een 3-tal planten aan die je om de paar weken kan roteren. Zo staat elke plant een paar weken in het duister, terwijl de anderen kracht opdoen op een zonnige plaats. Heb je wel veel lichtinval of een zonnig terras? Dan zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt. Denk ook eens aan hangplanten, varens, cactussen of zelfs de aronskelk. Een (mini-)aquarium met enkele waterplanten kan ook een heel leuke blikvanger zijn. Vleesetende planten zijn dan weer ideaal tegen insecten. Laat je zeker informeren in de winkel, want de mogelijkheden zijn eindeloos!

Planten voor beginners

De typische planten voor beginners zijn de sanseveria, de ZZ-plant, de Yucca en de Pothos. Deze plantjes hebben weinig verzorging nodig. Sterker nog, ze doen het vaak zelfs beter als je ze af en toe ‘vergeet’. Op je terras zijn vooral kruiden het makkelijkst om te onderhouden: je hoeft ze enkel regelmatig water te geven, maar niet extra bij te voeden. Ze groeien het best wanneer ze regelmatig worden kort gehouden, want hoe meer je ze oogst, hoe beter ze produceren. Naast de typische kruiden zoals basilicum, tijm of rozemarijn, kan je ook salie, citroenmelisse, koriander en oregano planten en zien ze er daarbovenop ook nog eens aantrekkelijk uit.  Verder bestaan er al heel wat varianten van fruit en groenten die geschikt zijn om in een pot te houden.

kruiden op het terras

Tips & Tricks

Besproei je planten met een mengsel van melk en water om meeldauw (een soort plantenschimmel) te voorkomen. Laat bladluizen zeker zitten! Vroeg of laat vallen ze ten prooi aan lieveheersbeestjes of gaasvliegen waardoor ze vanzelf weer verdwijnen. Wil je er toch vanaf? Gebruik dan een stevige waterstraal om ze van je planten af te sproeien zonder de plantjes te beschadigen.

cactussen

Plantenwinkels op ’t Zuid

Gratis planten scoor je in het plantenasiel, een Facebookpagina waar mensen hun ongewenste plantjes gratis en voor niets weggeven. Hier zitten regelmatig prachtexemplaren tussen! Meer info vind je hier. Daarnaast zijn er ook nog heel wat leuke winkels op ’t Zuid. Zo heb je in de Anselmostraat een speciaalzaak Antwerp Cactus, die gespecialiseerd is in – je raad het – cactussen. Hier kan je ook workshops volgen in het verpotten en onderhoud. In de Haantjeslei heb je de Bloemenhal Steve. In de Brederodestraat is Bloemerie dan weer een aanrader.

vetplanten

Twijfel je nog of je groene vingers hebt? Schaf dan niet meteen een plant aan die elke dag verzorging nodig heeft. Beter is om te starten met een vetplantje, deze kunnen heel wat verdragen. En voor je het weet, ontstaat er thuis een urban jungle!

Op Nieuw Zuid zijn er heel wat appartementen te koop met prachtige lichtinval en grote terrassen. Graag meer info? Bekijk de website dan hier.