Station Antwerpen-Zuid krijgt volledige make-over

Wie regelmatig de trein neemt, weet dat het station Antwerpen-Zuid geen hoogvlieger is. Gelukkig komt daar weldra verandering in: de komende jaren krijgt het station een volledige make-over. Tegen 2023 moet het vernieuwde Antwerpen-Zuid klaar zijn.

Foto: Stad Antwerpen

Hoewel het station een belangrijke schakel is in het Antwerpse openbaar vervoer, laten onder meer toegankelijkheid en comfort al jaren te wensen over. In een rondvraag in februari van dit jaar gaven lezers van Gazet van Antwerpen het station tussen het Kiel en ’t Zuid een flinke onvoldoende op het vlak van hygiëne, veiligheid, toegankelijkheid én infrastructuur. Enkele maanden voor de rondvraag had een lezer van de krant de erbarmelijke toestand van de roltrappen al aangeklaagd. Hoog tijd voor verandering, dus.

En die verandering komt er nu: stad Antwerpen en de NMBS slaan de handen in elkaar om het station een grondige facelift te geven. Omdat de make-over kadert in een breder verhaal  – de overkapping van de ring en de hertekening van de spaghettiknoop ter hoogte van ’t Zuid –  betrekken de initiatiefnemers ook het Agentschap Wegen en Verkeer, Infrabel en De Lijn bij de plannen.

De bestaande brug van de Kolonel Silvertoplaan blijft ook in het nieuwe plan overeind, maar de NMBS bouwt daarnaast een gloednieuwe voetgangersbrug mét liften naar de perrons. De toegang tot het nieuwe station wordt overdekt door een lange luifel waaronder ook een wachtruimte komt en een fietsenstalling voor meer dan 400 fietsen. Op de perrons komen gloednieuwe schuilhuisjes voor de reizigers.

Tegen 2023 moet het vernieuwde station Antwerpen-Zuid klaar zijn. De omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd.