Fiets- en wandelbrug over de Schelde komt er!

“’t Is gebeurd”, zou Erik Van Looy zeggen. Ter hoogte van de Kennedytunnel in de uithoek van Nieuw Zuid komt er binnen afzienbare tijd een gloednieuwe hefbrug. Die moet voetgangers en fietsers in een mum van tijd naar de overkant van de Schelde brengen.

De plannen voor een gemakkelijke fietsverbinding tussen linker- en rechteroever zijn niet nieuw, maar hoe de verbinding er precies moest uitzien, dat was lang onduidelijk. Tot nu, want de Vlaamse regering, het Antwerpse stadsbestuur en Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, zijn gisteren tot een gezamenlijk besluit gekomen: het wordt een brug.

Essentieel voor de modal shift in Antwerpen

Op Linkeroever zal de fietsbrug aansluiten op de fietsnetwerken in het Waasland en de Fietsostrade F4 van Antwerpen naar Gent. Op de rechteroever van de Schelde maakt de brug een verbinding met de fietspaden langs de Scheldekaaien, maar ook met het ringfietspad en de fietsostrade F13 van Antwerpen naar Boom.

“De brug zal een grote bijdrage leveren aan de modal shift (noodzakelijke verschuiving van gemotoriseerd verkeer op de weg naar alternatieve vervoerswijzen) voor Antwerpen”, zegt schepen van mobiliteit Koen Kennis. “Samen met de fietserstunnel die aangelegd wordt tussen het Sint- Annabos en het Noordkasteel maakt ze de ‘fietsring’ rond de stad compleet. Ook de bestaande capaciteitsproblemen voor fietsverkeer via de Sint-Annatunnel en de Kennedytunnel moeten dankzij de brug tot het verleden behoren.”

Een droom voor veel Sinjoren

“Deze brug is niet alleen het sluitstuk van de mobiliteit voor fietsers en voetgangers rond onze stad. Ze heeft voor de Antwerpenaar ook een enorme emotionele waarde”, treedt burgemeester Bart De Wever hem bij. “We verwezenlijken de droom van vele Sinjoren. De brug wordt een ongelofelijk icoon van onze Scheldestad.”

“Uit een bevraging bij 1500 burgers in de brede regio leerden we trouwens dat veel mensen uitkijken naar een brug over de Schelde”, aldus Kennis. “Zij krijgen nu wat ze willen: een echte landmark voor de stad. Ik ben ervan overtuigd: het panorama vanop de brug, met de stroom, de boten en de rede van Antwerpen wordt uniek.“

Wanneer de werken aan de nieuwe brug beginnen, is nog niet duidelijk.