Triple Living plant eerste Antwerpse stadsbos op prestigieuze Palazzo Verde

Voor wie groene vingers heeft, is het allicht geen nieuws. Begin december is het ideale moment om bomen te planten. Zo ook op Nieuw Zuid, waar dezer dagen een half bos wordt geplant. Op het dak van Palazzo Verde, het populaire gebouw van toparchitect Stefano Boeri, laat projectontwikkelaar Triple Living een tachtigtal bomen en 2000 planten en struiken aanleggen. Een huzarenstukje dat de buurt opnieuw een aanzienlijk stuk groener en aantrekkelijker maakt.

palazzo verde

De essentie van Palazzo Verde

“We hebben lang naar dit moment uitgekeken”, legt Philippe Dansercoer, projectverantwoordelijke bij Triple Living, uit. “Het groen vormt de essentie van het ontwerp van Palazzo Verde en met de komst van de bomen krijgt die essentie eindelijk vorm. Tegen Kerstmis moet de aanplanting van de daktuin van de laagste vleugel klaar zijn en dan kan je dus al een eerste glimp opvangen van de uiteindelijke grandeur van Palazzo Verde. Dan kan iedereen met zijn eigen ogen zien wat voor architecturale parel dit wordt.”

De bomen en planten die de komende weken op Palazzo Verde worden geplant, haalt Triple Living bij Arbor, de grootste boomkwekerij van België en één van de meest toonaangevende van Europa. Het familiebedrijf kweekt al sinds 1901 bomen, struiken en planten voor prestigieuze residentiële en professionele projecten over heel de wereld. “Het bedrijf is echt de geknipte partner voor een project als Palazzo Verde”, blinkt Dansercoer. “De nieuwe platanen op de Champs Elysées in Parijs komen ook van bij hen en veel projecten in de Londense City doen op hen een beroep. Wij hebben ze ontdekt via Holland Green, een project van de bekende architect Rem Koolhaas.”

“Het groen vormt de essentie van het ontwerp van Palazzo Verde en met de komst van de bomen krijgt die essentie eindelijk vorm.”

“Klopt”, vult Michael Van Dyck, zaakvoerder van Arbor, aan. “Vervolgens is Laura Gatti, de huisbotaniste van Stefano Boeri, onze kwekerijen een aantal keer persoonlijk komen bezoeken en samen zijn we rond de ontwerpplannen gaan zitten. Wij hebben haar geadviseerd, maar uiteindelijk heeft ze vanuit haar uitgebreide expertise en kennis zelf de definitieve selectie van bomen en struiken gemaakt. Vanuit haar ervaring met onder meer de projecten Bosco Verticale in Milaan en Trudo Vertical Forest in Eindhoven, weet ze perfect welke boomsoorten het goed doen op daken en balkons.”

Wisselende bloeiwijze en rijk kleurenpallet

Voor de bomen en struiken op Palazzo Verde koos Gatti voor een samenstelling met een wisselende bloeiwijze en kleurenpalet, dat in elk seizoen een heel ander en uniek tafereel zal opleveren. “Het is een heel gevarieerd en mooi ontwerp geworden”, zegt Dansercoer. “Ze koos ook voor een mix van inheemse soorten zoals de haagbeuk, de meidoorn en de gele kornoelje, met daarnaast ook meer exotische varianten, waaronder de drietandesdoorn en verschillende varianten van de sierappel. Behalve met het visuele aspect, hielden we ook rekening met factoren als belichting en oriëntatie. En niet onbelangrijk voor de toekomstige bewoners: we kozen voor soorten die niet al te veel onderhoud of snoeiwerk vereisen.”

“Weet je”, vult Van Dyck aan. “Je moet bij de keuze ook rekening houden met de specifieke omstandigheden van een project als Palazzo Verde: de bomen moeten kunnen aarden in bakken, ze mogen maar een bepaalde hoogte en bladerbereik hebben en ze moeten ook tegen een windstoot kunnen.”

Voor het plaatsen van de bomen, struiken en planten doet Triple Living een beroep op de expertise, ervaring en deskundigheid van Avantgarden. De bomen worden eerst aangeplant. Meteen daarna zijn de struiken en vaste planten aan de beurt.

Benieuwd hoe de bomen op het dak terechtkomen? Wandel eens door de straten van Nieuw Zuid en ontdek het met je eigen ogen.