Nieuw Zuid wordt nog groener

De kogel is door de kerk. Tegen volgende zomer krijgt Nieuw Zuid 10.000 vierkante meter aan publieke ruimte bij. Er is zelfs nog meer goed nieuws, want stad Antwerpen heeft even geleden bekend gemaakt dat de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid worden omgetoverd tot een groot park.

First things first: tegen volgende zomer komt er achter woonblok The Residence (waar je de Colruyt vindt) in de Jan Van Gentstraat een grote publieke ruimte bij van zo’n 10.000 vierkante meter. De vlakte, die de Bolivarplaats met het nog aan te leggen park op Nieuw Zuid moet verbinden, zal bezaaid zijn met gras en bomen en zal ook een sportzone omvatten. Het moet een plek zijn waar voetgangers en fietsers zich op hun gemak voelen. De man die daarvoor zorgt is landschapsarchitect Bas Smets, die ook het landschapsontwerp voor de hele buurt heeft uitgetekend.

Ook de Scheldekaaien krijgen in de toekomst een groene injectie. Het schepencollege van de stad legde vorige maand de projectdefinitie vast voor de kaaien ter hoogte van Nieuw Zuid: net zoals de nieuwe groene ruimte aan de Bolivarplaats worden de kaaien een heerlijk park voor voetgangers en fietsers, met ruimte voor sport en spel. Volgens Annick De Ridder, schepen van stadsontwikkeling, moet het Scheldepark tegen 2024 klaar zijn: “We plannen een groene publieke ruimte van maar liefst 53.000 vierkante meter en beperken het overstroombare gedeelte tot een minimum. Het is de bedoeling om dit nieuw stukje kaaien nog deze legislatuur in 2024 te realiseren en de Antwerpenaar terug te verbinden met zijn levensader, onze Scheldestroom.”