Veilinghuis Bernaerts organiseert jazzconcerten op ‘t Zuid

foto van Platform Jazz
Dat muziek en beeldende kunst elkaar kunnen versterken en dat de harmonieuze samenhang tussen de twee kan leiden tot nieuwe inzichten, dat ontdek je bij veilinghuis Bernaerts. Onder de naam Platform Jazz organiseert het bekende veilinghuis al voor het derde seizoen op rij jazzconcerten temidden haar kunstwerken. De komende weken kan je in het zaaltje van het vroegere Cinema Tokyo onder meer Wajdi Riahi Trio, Cinema Paradiso en Anneleen Boehme aan het werk zien.

Unieke locatie

De Platform Jazz-concerten vinden plaats op een unieke en intieme locatie. Het vroegere Cinema Tokyo, later ook gekend als Cinema Artis, is anno 2024 een verborgen parel in de Koekenstad. In de haast mythische cinemazaal uit de jaren ’20 kon je er in de begindagen onder meer Paul Van Ostaijen tegen het lijf lopen. In de jaren ’90 was het de plek waar Toneelhuis haar avant-gardestukken opvoerde en in een recent verleden stond ook Nick Cave er op de planken. Vandaag zijn de schijnwerpers er gericht op de kunstwerken van veilinghuis Bernaerts en occasioneel op de artiesten die ze uitnodigen.

“Muziek is altijd belangrijk geweest voor veilinghuis Bernaerts,” legt Ilse Aerts uit. Zij is binnen het veilinghuis verantwoordelijk voor events en concerten. “In de beginjaren, en dan spreken we over de jaren 1970, organiseerden founding fathers Mon en Emmy concertjes in Lier. Later werden dat café-chantants in hun veilingzaal op de Meir, met onder andere De Nieuwe Snaar en Johan Verminnen.”

“Die liefde is nooit verdwenen. Bij elke opening of evenement is er live muziek en worden er muzikanten gevraagd. Zo passeerden Tom Van Laere (Admiral Freebee), Stef Kamil Carlens en Rudy Trouvé hier regelmatig de revue.”

foto van Platform Jazz
Om de symbiose tussen beeldende kunst en muziek te versterken, organiseerde Bernaerts vanaf 2015 de Platformconcerten Klassiek. Tijdens die voorstellingen op zondagvoormiddag staan klassieke ensembles, tijdens de kijkdagen van de veiling, middenin de kunstwerken van over de eeuwen heen. Het bleek al snel een unieke formule voor elke liefhebber van de kunsten, kenner of debutant. “Tijdens de stilte van corona besloten we daarom om ook met jazzconcerten te beginnen,” aldus Aerts. “In maart 2022 vond het eerste Platform Jazz-concert plaats.”

Sfeer van een echte jazzclub

Tijdens de Platform Jazz-avonden wordt de vroegere cinemazaal omgetoverd tot een echte jazzclub. Het podium staat in het midden van de zaal, errond vind je kleine tafeltjes met daarop sfeervolle Verner Panton ‘Flower Pot’-lampjes en een vermouth (of ander drankje) binnen handbereik. Het licht is sfeervol gedempt zodat de volle aandacht naar de muziek en de beeldende kunst kan gaan. Het werd een instant succes. “Ooit vergeleek een bezoeker onze zaal met de legendarische Village Vanguard”, glundert Aerts.

Platform+

Door het succes van de klassieke concerten en de jazz-avonden zet Bernaerts anno 2024 ook de deur open voor andere stijlen. Weldra geeft het met Platform+ ook een podium aan singer-songwriters, akoestische rockconcerten of intieme albumreleases. Op termijn zijn ook films, voordrachten en literatuurvoorstellingen mogelijk. “We kijken ernaar uit om ons publiek te blijven verrassen en een diversiteit aan artistieke expressies aan te bieden onder hetzelfde motto als dat van de veilingen: ‘Un jeu de l’amour et du hasard’.”

Meer info over de concrten van Platform Jazz? Neem een kijkje op de website van Bernaerts. De concerten vinden plaats in het vroeger Cinema Tokyo (Verlatstraat 20, Antwerpen).

Foto van Platform Jazz