Nieuwe expo ‘Peoples’ toont de gezichten van Nieuw Zuid

Afbeelding van de kunstwerken van Sacha Krinstinsky
(copyright foto: Sacha Krinstinsky)

Op donderdag 22 februari opent de Antwerpse kunstenaar Sacha Krinstinsky (°1977) een gloednieuwe expo in onze buurt. ‘Peoples’, zo heet de expo, vindt plaats in tentoonstellingsruimte Nieuw Zuid Expo en verzamelt een heleboel kunstige portretten van mensen uit de buurt.

Kunst verbindt de buurt

“Ik kende Nieuw Zuid van de galerijen die ik regelmatig bezoek en uit nieuwsgierigheid voor de architectuur van de buurt,” aldus Krinstinsky. “Deze plek schept mogelijkheden en als kunstenaar is dat heel boeiend.”

“Nieuw Zuid is een plaats die tot leven aan het komen is. Ik wilde een portretreeks maken over de mensen van de buurt om ze te verbinden en om de menselijkheid achter de architecturale gebouwen te tonen. De nieuwe ontmoetingen zorgden voor nieuwe inspiratie. Tijdens de expo zullen de mensen die meewerkten voor de eerste keer samenkomen. Zo creëren mijn werken een ontmoetingsmoment.”

“Ik hoop dat mijn werken veel gesprekken zullen opleveren. Dat mensen anders gaan kijken naar zichzelf en hun omgeving en dat ze hun eigen verhalen en dromen terugvinden in mijn werk.”

Contrast vs. beweging

De stijl van Krinstinsky is een mix van klassiek en hedendaags. Hij combineert acrylverf met oliepastels en werkt zowel op doek als op foto’s die hij afdrukt op tekenpapier. “In mijn werk zit steeds een contrast tussen rust en beweging,” legt hij uit. “De rust zit in het tafereel of in de persoon die ik portretteer, de beweging zit in mijn manier van schilderen en tekenen.”

Zijn inspiratie vindt Krinstinsky naar eigen zeggen in de dagelijkse beeldcultuur en hoe mensen daar mee omgaan. “Ik ben gefascineerd door verschillende stromingen in de kunstgeschiedenis en combineer ze graag met alledaagse beelden. Zo ontstaat er spanning in mijn werken. Oude meesters zoals Rik Wouters, Ensor en Roger Raveel zijn een grote inspiratiebron. Ze portretteerden banale taferelen uit hun omgeving op een intrigerende manier.”

De vernissage vindt plaats op donderdag 22 februari om 17 uur in Nieuw Zuid Expo (Michel De Braeystraat 51b, Antwerpen). Ze loopt tot en met 14 maart 2024.