Help jij mee om de buurt proper te houden?

Afbeelding van een sorteerstraat op Nieuw Zuid
Een sorteerstraat op Nieuw Zuid

Onze buurt heeft vijf sorteerstraten waar buurtbewoners hun huishoudelijk afval kunnen deponeren. Een duurzaam en toekomstgericht plan, maar in de praktijk schiet het momenteel zijn doel voorbij. Al te vaak worden de sorteerstraten verkeerd of helemaal niet gebruikt en groeien ze uit tot verzamelplekken van achtergelaten zwerfvuil en trekpleisters voor sluikstorters en ongedierte. Dat zorgt voor heel wat frustratie bij de bewoners.

Dat het ongenoegen in de buurt groot is, blijkt in de gezamenlijke whatsapp-groep van de wijk. Daar laten almaar meer buurtbewoners hun ongenoegen blijken over de rommel die in de straten rondslingert. “Eigenlijk heb ik nooit anders geweten”, zegt Viviane Cammers, de voorzitster van het buurtcomité die al vijf jaar in de buurt woont. “Vuilniszakken vol restafval en gft, vaker wel dan niet opengereten door ongedierte. Enorme hoeveelheden karton en papier die in een trekgat als Nieuw Zuid in het rond vliegen. We zijn het beu en daarom zijn we met een bewustwordingsactie gestart. Een systeem als dat van de sorteerstraatjes werkt enkel als we allemaal aan hetzelfde zeel trekken. Als we allemaal onze duit in het zakje doen. Helaas is dat momenteel niet het geval. Sommige bewoners zijn liever lui dan moe, of snappen het systeem gewoon nog steeds niet.”

“Toch kunnen kleine inspanningen echt een grote positieve impact hebben en daarom doen we nog eens een oproep aan iedereen die in en rond onze buurt woont om mee te helpen en de sorteerstraten op de correcte manier te gebruiken. Zo dragen we als buurtbewoner niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar creëren we allemaal samen een propere en aangename thuis waar we allemaal trots op kunnen zijn.”

Ontdek hier waar je je sorteerpas kan ophalen.

Hoe de sorteerstraat gebruiken?

Geen idee hoe je de sorteerstraten gebruikt? Je leest alles over het gebruik van de sorteerstraten op antwerpen.be/sorteerstraatjes.

Heb je al een A-kaart? Die kan je heel eenvoudig ook als sorteerpas gebruiken. Je hoeft ze enkel te activeren via sorteerpasopladen.antwerpen.be en je kan aan de slag.