Vincent Van Duysen ontwerpt voor Nieuw Zuid

Uitzicht Schelde 21 op duurzame site Nieuw Zuid te Antwerpen

Vincent Van Duysen tekent Schelde 21, een prestigieuze assistentieresidentie aan de oevers van de stroom. Daarmee strikt Triple Living een van Belgiës allergrootste architecten, voor een ambitieus nieuw project: de bouw van luxe assistentiewoningen met sterrenservice en Scheldezicht.

“Ik ontwerp graag voor Antwerpen, mijn stad. En Nieuw Zuid benadert voor mij de ideale stadsbuurt. Het is een plaats die leeft en ademt, met groen, parken en pleinen en een mix van wonen, werken en recreatie”, vertelt de architect over zijn ontwerp. “Voor Schelde 21 liet ik me inspireren door de Scheldestroom, door pakhuizen en kademuren. Het ontwerp is robuust en tijdloos, met een rasterstructuur en eerlijke materialen als natuursteen en hout. Refererend naar het leven van vroeger, naar noeste, eerlijke ambacht.”

 

“Natuurlijke materialen
als witte kalksteen en
hout geven Schelde 21
een tijdloos karakter”

 

“Ik wilde teruggaan naar de essentie, een sfeer van geborgenheid en sereniteit scheppen. Om dat te bereiken moeten exterieur, interieurvormgeving, landschapsontwerp en zelfs productdesign samenvallen. Pas als alle details één geheel vormen, is de totale harmonie bereikt. En dat wilde ik absoluut creëren voor Schelde 21. De keuze van de materialen, het ontwerp van de meubels, de lichtinval en de ruimte-indeling, alles is ontworpen om de bewoners een gevoel te geven van rust en balans, van veilige geborgenheid. Een gevoel van thuiskomen.”

Vincent Van Duysen (°1962), studeerde architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuur Sint-Lucas in Gent. In 1986 trok hij naar Milaan, waar hij onder andere werkte voor Aldo Cibic. In 1990 opende hij zijn studio Vincent Van Duysen Architects in Antwerpen. Sindsdien bouwde hij een wereldwijde reputatie en een internationaal palmares uit. In 2016 werd Vincent Van Duysen aangesteld als creatief directeur van het grote Italiaanse designmerk Molteni&C en Dada. Datzelfde jaar mocht hij ook de felbegeerde titel ‘Designer van het Jaar’ dragen.

De meester-architect beschouwt zichzelf als een modernist pur sang. Hij staat gekend om zijn voorliefde voor pure lijnen, archetypische vormen, natuurlijke materialen en aardse kleuren. Zijn werk is tijdloos en eerlijk en gaat altijd op zoek naar de essentie. Vincent Van Duysen en zijn team creëren een totaalsfeer, waarin exterieur, interieur en omgeving verweven zijn. Architectuur vormt eveneens de basis voor zijn werk als productdesigner. Ook daar houdt hij het veeleer ingetogen en sober.