Architalks Aflevering 5: Paola Viganò

Aflevering 5 van de Architalks-serie brengt Paola Viganò, ontwerpster van het masterplan van Nieuw Zuid. 

Paola Viganò is architecte en stedenbouwkundige van beroep. Naast eigenaar van haar eigen bureau, is ze voltijds professor stedenbouw aan de universiteiten van Venetië en Lausanne. Zelf behaalde ze een doctoraat in de architectuur aan de universiteit van Venetië. In 1989 werd ze – aan diezelfde universiteit – assistent voor de stedenbouwkundige vakken van Bernardo Secchi. Een jaar later richtte ze samen met hem Studio Associato Bernardo Secchi Paula Viganò op, dat verschillende projecten in Europa wist te realiseren. Na het overlijden van Secchi, besloot Viganò om verder te gaan, met Studio Paola Viganò.

speeltuin op Nieuw Zuid in Antwerpen

Winnaar internationale ontwerpwedstrijd

Voor het masterplan van Nieuw Zuid schreven Triple Living en Stad Antwerpen een internationale ontwerpwedstrijd uit. Bureau Studio Secchi-Viganò uit Milaan won de opdracht omwille van hun sterke ontwerp van Nieuw Zuid als groene, gemengde en leefbare stadsbuurt. Eerder drukten de urbanisten ook al hun stempel op het Antwerpse stadsbeeld, met hun ontwerp van het Theaterplein en Park Spoor Noord.

Een goed masterplan staat open voor verschillende interpretaties

“Er bestaat geen recept voor een ideaal masterplan”, vertelt Paola Viganò. “Een goed masterplan staat open voor verschillende interpretaties. Als het plan te strenge voorschriften heeft, wordt het saai of te moeilijk om te realiseren. Op Nieuw Zuid hebben we geopteerd voor een samenhangend ontwerp van de openbare plaatsen, zodat de site herkenbaar is als één buurt. Daarbinnen geven wij de architecten (van de gebouwen nvdr) een zekere vrijheid om hun creativiteit de vrije loop te laten.”

 

Terrasbeeld HÅVN ontworpen door Johannes Norlander op duurzaam project Nieuw Zuid

Alle appartementen moeten een buitenruimte hebben, een terras of wintertuin, én panorama

“Mijn grootste zorg is de leefbaarheid van een stad. Als ik start met een ontwerp is dat het eerste waaraan ik denk. Op Nieuw Zuid hebben we ervoor gekozen om een lange promenade en verschillende pleintjes met winkels en restaurants te voorzien waar leven zal zijn. Daarnaast creëren we veel kalme ruimtes, waar de mensen tot rust komen. Leefbaarheid draait ook om goede wooncondities, waaronder een mooi uitzicht voor iedereen. Alle appartementen moeten een buitenruimte hebben, een terras of wintertuin, én een panorama. Dat kan een zicht zijn op een binnentuin, de Schelde, Antwerpen of het park.”

Groene long van Antwerpen

Nieuw Zuid is onderdeel van een groot stadspark. Het groen in de stad wordt vandaag bijzonder geapprecieerd. Een park is niet enkel mooi, maar heeft ook verschillende belangrijke functies. Het bevordert de biodiversiteit, brengt mensen samen … Samen met de heraanleg van de kaaien, de Konijnenwei en het Nachtegalenpark verderop, leggen we met Nieuw Zuid een groene long aan, midden in de stad.”