Tim Van Laere bouwt gloednieuwe galerie op Nieuw Zuid

Amper 27 was Tim Van Laere, toen hij in 1997 zijn kunstgalerie opende in op het Antwerpse Zuid. Vandaag, twintig jaar later, is Tim Van Laere Gallery een begrip geworden in de wereld van de Antwerpse hedendaagse kunst en wordt het tijd om te verhuizen. Hij ruilt de oude stek in de Verlatstraat in voor een gloednieuwe galerie pal in het centrum van Nieuw Zuid.

Ontwerp van Kersten Geers en David Van Severen

De nieuwe galerie wordt ontworpen door OFFICE Kersten Geers David Van Severen. Het moet een herkenningspunt en een ankerpunt worden in de buurt. Een aantrekkelijk gebouw langs de centrale promenade, dat mensen uitnodigt om binnen te komen. Het gebouw maakt zowel voor zijn directe omgeving als binnenin een statement; kunst staat centraal en is direct zichtbaar en toegankelijk voor iedereen in de stad.

Landschapsarchitect Bas Smets zal het nieuwbouwproject samen met het naburige plein inpassen in het masterplan van de wijk.

Belangrijk moment voor Tim Van Laere Gallery

“Het wordt echt een gebouw op maat van de kunst en de kunstenaars. Zij blijven voor mij de allerbelangrijkste drijfveer”, legt Tim Van Laere uit. “Ik beschouw Tim Van Laere Gallery als een echte kunstenaarsgalerie, waarbij onze voornaamste taak het ondersteunen en faciliteren van kunstenaars is. Daarbij is het heel belangrijk dat de ruimte van de galerie ook klopt binnen dat verhaal. De afgelopen jaren merkte ik dat de galerie het pand in de Verlatstraat was ontgroeid. De ruimte voldeed niet langer aan de ambities van de galerie en van onze kunstenaars. We hebben fantastische tentoonstellingen gepresenteerd in de Verlatstraat, maar we voelen dat het nu tijd is voor de volgende stap. Dit is een heel belangrijk moment voor de galerie.”

De opening van het nieuwe gebouw is voorzien voor het voorjaar van 2019.

Tim Van Laere Gallery vertegenwoordigt een twintigtal hedendaagse kunstenaars zoals Adrian Ghenie, Ben Sledsens en Kati Heck. Het grote publiek kent hem voornamelijk als de ontdekker van de populaire Antwerpse kunstenaar Rinus Van de Velde.