Aperobar Scheldeman opent de deuren op Nieuw Zuid

Wie dezer dagen een horecazaak wil openen, moet op Nieuw Zuid zijn: na café Den Tripel (maart 2022) en restaurant Misera (augustus 2022) opent deze week ook aperobar Scheldeman de deuren. Goed nieuws voor de buurt, maar ook voor alle Antwerpenaren die houden van gezelligheid en een goed glas wijn.

Frauke Scheldeman voor de vitrine van Scheldeman
Vlak voor de opening belden we uitbaatster Frauke Scheldeman even op.

Frauke, jij bent geen onbekende in de Antwerpse horecawereld, nietwaar?

“Klopt, de afgelopen 5 jaar werkte ik in Vitrin, op de Marnixplaats. Een superleuke plek, waar ik de klanten altijd met heel veel enthousiasme heb onthaald. Toch kriebelde het om iets te starten dat meer van mezelf was, maar ik durfde niet goed. Toen heb ik met Kenny en Michiel, de eigenaars van Vitrin gebabbeld, en zij hebben hun schouders mee onder Scheldeman gezet. En zo waren we vertrokken.”

Kunnen we Scheldeman vergelijken met Vitrin?

“In zekere zin, wel. De blauwdruk is eigenlijk dezelfde. Hoewel de sfeer en het interieur helemaal anders zijn, spitsen we ons ook toe op apero, met huiswijnen en cocktails. Maar we gaan iets verder. Ons aanbod aan wijnen en natuurwijnen is uitgebreider en we serveren ook hapjes. Niet enkel de standaard portie kaas of portie salami. We zien het iets ambitieuzer dan dat en doen het bet dat tikkeltje anders dan andere aperobars. We serveren bijvoorbeeld zelfgemaakte dipsausjes en werken ook samen met een chef die onze tapa’s voorbereidt. Je moet zeker de gerookte pastrami eens komen proeven. Heerlijk!”

Wat mogen de mensen nog verwachten van Scheldeman?

“Ik denk dat ze vooral eens moeten langskomen om de sfeer en de gezelligheid te ontdekken. Gisteren hebben we nog een proeverij gedaan om onze wijnkaart op punt te zetten. We hebben er echt veel tijd in gestoken om een gebalanceerde kaart te creëren, met natuurwijnen en suggesties, maar ook met de klassiekers. Weet je, ik wil mijn klanten een uitgebreid assortiment bieden, zeker in de beginfase. Als we een tijdje open zijn, dan hebben we er een beter zicht op wat werkt en wat niet.”

“We willen binnenkort ook starten met livemuziek op zondag. Dat idee zijn we momenteel volop aan het uitwerken, maar het zal nog niet voor de eerste week zijn.”

Wanneer ben je precies open?

“We openen in stilte, in het laatste weekend van augustus. Zonder te veel tralala. Zo kunnen we er zachtjes in rollen. Het echte openingsfeest volgt half september. Voorlopig mikken we op sluitingsdagen op maandag en dinsdag.”

Voor jou is het de eerste keer dat je een eigen zaak opent. Wat verwacht je zelf?

“Ik heb een grote liefde voor horeca en ik hoop dat we met Scheldeman iets aparts kunnen creëren. Ik wil geen typische zaak zijn van dertien in een dozijn, maar ik wil mijn klanten blijvend kunnen verrassen. Met het aanbod op de kaart, maar ook met de sfeer die hier hangt. Ik wil een open huis creëren voor iedereen. Niet alleen voor de bewoners van Nieuw Zuid of de mensen die hier werken, maar voor alle Antwerpenaren die genieten van gezellig samenzijn met vrienden.”

Laatste vraagje: hoe voelt het om een horecazaak te hebben die je eigen naam draagt?

“Dat voelt best goed. Mijn ego kan het wel aan, haha. Ik vind het een leuke naam, die op verschillende manieren werkt. Niet iedereen weet dat het eigenlijk gewoon mijn familienaam is en dat hoeft voor mij ook niet. Ik zie het wel als een extra motivatie om dit project te laten slagen. Ik ben heel trots dat ik volgend weekend de deur van Scheldeman kan openen.”

Wij komen zeker een kijkje nemen.

Scheldeman opent op zaterdag 27 augustus de deuren.