Final call: nu zaterdag ruimen we de Schelde op

Vraag jij je nog af waarom we aanstaande zaterdag 21 september met zijn allen meedoen aan de Schelde Cleanup? Heel simpel: voor onze eigen gezondheid.

In een vorig artikel om je warm te maken voor de Schelde Cleanup, vertelden we al dat er jaarlijks 8 miljard kilogram afval ongecontroleerd in onze zeeën en oceanen belandt, met heel wat schadelijke gevolgen voor mens en dier. Plastic afval breekt immers af tot minuscule deeltjes die ongemerkt hun weg vinden naar onze voeding en ons drinkwater.

Uit een onderzoek aan de universiteit van het Australische Newcastle blijkt nu dat we wekelijks veel meer microplastic eten dan we denken. Gemiddeld krijgen we zonder het te weten zo’n vijf gram plasticdeeltjes binnen via drinkwater en voedsel. Dat is het equivalent van een kredietkaart per week. Op jaarbasis eten we dus meer dan 250 gram plastic. We hoeven er geen tekening bij te maken: gezond is dat niet.

Helemaal vermijden dat we plastic binnenkrijgen, kunnen we natuurlijk niet. Maar door met zijn allen niets te doen, zal er zeker niets veranderen. Daarom steken we aanstaande zaterdag, samen met Dimitri Leue, die peter is van onze actie, de handen uit de mouwen. Samen willen we de Schelde, de trots van onze stad, een properder plek maken. Samen willen we een steentje bijdragen aan een properder milieu.

Om het met een spreuk van de Bond Zonder Naam te zeggen: verander de wereld, begin bij jezelf. En wel nu zaterdag.

Wil je meehelpen aan de Schelde Cleanup, kom dan op 21 september om 10 u. naar de kantoren van Triple Living op Nieuw Zuid (Michel de Braeystraat 55).