River Clean-up haalt 60 ton afval op

Op 21 september was het in meer dan 150 landen van de wereld World Cleanup Day. In bijna evenveel landen vormde dat de ideale aanleiding om het zwerfvuil in en rond rivieren aan te pakken. In ons land werden er op meer dan 50 plekken langs de Schelde, de Maas en hun zijrivieren acties op poten gezet. Met succes: meer dan 5000 vrijwilligers haalden samen maar liefst 60 ton afval op.

Alleen al in Antwerpen waren ze met enkele honderden, de bereidwillige opruimers die de Scheldekaaien tussen Nieuw Zuid en het Noordkasteel een properder plek maakten. Aan de kantoren van Triple Living op Nieuw Zuid vertrokken zo’n 100 vrijwilligers in het zog van Dimitri Leue, peter van de actie. In Antwerpen-Noord vertrok er een groep in tegengestelde richting. Gewapend met grijptang en vuilzak raapten beide groepen kilo’s en kilo’s aan plastic, blikjes en sigarettenpeuken op. Vooral dat laatste vonden veel vrijwilligers opmerkelijk. “Je kan bijna geen meter stappen zonder een sigarettenpeuk tegen te komen”, hoorden we iemand zeggen.

Na afloop van de opruimactie werd het afval naar het verzamelpunt in Stormkop gebracht waar het gesorteerd werd door de Antwerpse Zeescouts. In de toekomst kan het verzamelde plasticafval dienen als grondstof voor circulaire ondernemers als w.r.yuma, Plasta en Eco-oh.

Bedankt aan alle vrijwilligers die van de River Cleanup een succes hebben gemaakt en aan Dimitri Leue die zich over de actie heeft ontfermd!