Eerste overzichtsexpo van Stephan Vanfleteren in FOMU

Het Antwerpse Fotomuseum pakt dezer dagen opnieuw uit met een expo om u tegen te zeggen. Nog tot 1 maart 2020 kan je er de eerste grote overzichtstentoonstelling van Stephan Vanfleteren bezoeken.

©STEPHANVANFLETEREN

Vanfleteren, die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, geldt al jaren als één van ’s lands bekendste en meest bejubelde fotografen. De West-Vlaming is vooral bekend om zijn kunstige en indringende zwartwitportretten, maar de voorbije decennia wierp hij zich op ook op journalistieke en documentaire fotografie. De expo, die de titel ‘Present’ kreeg, toont de evolutie in zijn uitgebreide oeuvre.

In zijn beginjaren werkte Vanfleteren vooral voor De Morgen, maar later werden zijn foto’s ook gepubliceerd in magazines als HUMO en Knack. Ook in het buitenland merkten de media hem op: hij verscheen ook in Paris Match, Le Monde, Die Zeit en De Volkskrant.

Een van zijn bekendste foto’s is allicht zijn portret van Etienne Nkasi, dat op de cover prijkt van David Van Reybroucks boek ‘Congo: een geschiedenis’. Behalve literaire prijzen won het boek ook een award voor mooiste boekomslag. Met dank aan Vanfleteren.

Hoewel het zijn eerste overzichtstentoonstelling is, is het niet de eerste keer dat het werk van Vanfleteren te zien is in het FOMU. Eind 2007 liep er al de expositie Belgicum, over het gelijknamige boek waarin Vanfleteren een beeld schetst van België in een sociale context.

Wie de expo ‘Present’ wil bezoeken, kan nog tot en met 1 maart 2020 terecht in het FOMU.