Een vleugje Ijsland op ’t Zuid

Dat ’t Zuid nog steeds de hipste en meest bruisende plek van de stad is, bewijst de populaire tv-cef Dagny Ros Ásmundsdóttir. De blonde Ijslandse, die 13 jaar geleden naar ons land verhuisde en voor zichzelf naam maakte als chef bij NJAM, koos immers voor de Leopold de Waelplaats als locatie voor haar gloednieuwe pop-up ‘Roots’.

In Roots, dat maar van 3 (morgen dus) tot 15 december geopend is, wil ze ons laten kennismaken met de Ijslandse keuken. Ze doet dat niet alleen, want ze slaat de handen in elkaar met topchef Gíslí Matt, die in Ijsland bekend staat omwille van zijn cocktails en zijn moderne versies van vergeten Ijslandse gerechten.

De naam van het nieuwe pop-uprestaurant is niet lukraak gekozen. Eerder dit jaar bracht Dagny Ros een gelijknamig kookboek uit. Voor dat boek ondernam ze een roadtrip door haar geboorteland en ging ze op zoek naar haar culinaire – jawel – roots. Haar recente kookboek, en dus ook haar nieuwe pop-uprestaurant, zijn een heel persoonlijke reflectie van die culinaire ontdekkingstocht langs de vulkanen en geisers van Ijsland.

Met haar pop-uprestaurant is Dagny Ros, die in 2016 deelnam aan De Slimste Mens Ter Wereld en zo ook bij niet-fijnproevers bekend werd, niet aan haar proefstuk toe. In het voorjaar had ze al enkele dagen een pop-up in PAKT. Ook op Antwerpen Proeft kon je haar heerlijke creaties ontdekken.