Nieuwe smaakmaker op Nieuw Zuid: restaurant Nebo opent de deuren

Uitstekend nieuws voor de fijnproevers onder ons, want op 1 mei openen op Nieuw Zuid de deuren van een gloednieuw gastronomisch restaurant. Op het Panamarenkoplein, naast de kantoren van Triple Living en recht tegenover de in het oog springende kunstgalerie van Tim Van Laere, verwelkomt uitbater Dimitri de Koninck je in zijn Nebo.

De naam Nebo komt uit het Kroatisch en betekent ‘hemel’. “Het is een knipoog naar mijn Kroatische vriendin”, legt de Koninck uit, “maar ook naar het voormalige restaurant van mijn ouders.” La Luna, zo heette het spraakmakende restaurant, was halverwege de jaren ’90 een van de eerste moderne restaurants in Antwerpen.  Internationale en eigentijdse topgastronomie in een strak designkader, dat waren de elementen tot succes. Dat vond ook Michelin, dat het restaurant in 2010 beloonde met een ster.

“Dat maakt natuurlijk dat de verwachtingen hooggespannen zijn”, geeft de jonge chef toe. “Toch laat ik me daar niet door afschrikken. Ik hou van een uitdaging. Zo heb ik eigenhandig een tachtigtal plannen uitgetekend voor mijn keuken. En ik omring me met toptalent: mijn keukenteam heeft ervaring opgedaan bij topzaken als The Jane, Kommilfoo en The Glorious. Zelf heb ik ook in verschillende sterrenzaken gewerkt: De Eiken, Zilte en natuurlijk La Luna.”

Fusion van klassiek en modern

Nebo staat voor toegankelijke, maar ambitieuze gastronomie op maat van de authentieke levensgenieter. Met ingrediënten als wagyu, koningskrab, ganzenlever, tarbot, kaviaar, hazenrug, Balfego-tonijn of duif van Anjou, leest de kaart als een uiteenzetting van sterproducten. De Konincks grote voorbeeld is de Franse chef Auguste Escoffier. Niet verwonderlijk dus dat Nebo een voorliefde heeft voor de Franse klassiekers, zij het met een moderne twist. “Net zoals mijn vader geloof ik in pure ingrediënten”, legt de Koninck uit. “Met zelf getrokken fonds en fumets wil ik terug naar de oerdegelijke basis, maar dan wel met een hedendaagse presentatie en moderne, verrassende technieken. Zo gaan de groenten even op de Japanse konrogrill en schroei ik de fazant op de teppanyakiplaat.”

De menukaart wordt overigens elk seizoen aangepast. “Het plan om een eigen restaurant te beginnen, rijpte al heel lang in mijn hoofd en de werken en de voorbereidingen hebben meer dan een jaar geduurd”, legt hij uit. “Maar één ding was altijd zeker: bij mij krijgen de gasten op het bord waar ze zelf zin in hebben. Daarom ook de keuze voor een uitgebreide seizoenskaart.”

De porties in Nebo zijn royaal en de prijzen worden, in verhouding tot de exclusieve ingrediënten, democratisch gehouden. “We willen toegankelijk zijn voor iedereen, maar tarbot is natuurlijk een dure vis en ook ganzenlever en kaviaar zijn niet goedkoop. Ik ben ervan overtuigd: als je onze prijzen vergelijkt met die van sterrenrestaurants, dan ben je bij ons een stuk goedkoper af. En wellicht ook gezelliger. Sfeer en genieten zijn het allerbelangrijkst. We draaien geen dubbele services, maar willen onze gasten uitnodigen tot lang doortafelen, met een aperitiefje of afzakkertje in ons gezellige designsalon.”

Nebo opent de deuren op 1 mei 2021. Reserveren kan op restaurantnebo.be. Je vindt er ook het menu.