Nieuw Zuid heeft haar Zillionpad

Wie af en toe op Nieuw Zuid komt, heeft vast al gemerkt dat de plek er elke keer weer een beetje anders uitziet. Niet verwonderlijk, voor een buurt die nog in volle wasdom is, maar het valt alleszins op dat er regelmatig nieuwe dingen te ontdekken zijn. Een nieuwe speeltuin achteraan de site. Een insectenhotel ter hoogte van het Edith Kielpad. Een gigantische put van 70.000 kubieke meter waaruit binnenkort het prestigieuze Scheldehof zal verrijzen. Of een nieuw straatnaambordje…

Wie vandaag via het Vlinderpaleis de site van Nieuw Zuid opwandelt, heeft veel kans dat hij over het Zillionpad wandelt. Op de plek waar nu het Nieuw Zuid begint, aan de Jan Van Gentstraat, kwamen eind jaren ’90 immers wekelijks duizenden jongeren feesten in megadancing Zillion. Om die historische achtergrond niet verloren te laten gaan, heeft stad Antwerpen ervoor gekozen om het pad dat langs de vroegere dancingsite loopt, te vernoemen naar de beruchte discotheek.

Beruchte reputatie

In de vijf jaren dat de dancing van Frank Verstraete bestond, wist Zillion een beruchte reputatie op te bouwen. Enerzijds zorgden prestigieuze events zoals de MTV Music Awards, en spectaculaire DJ-sets en lichtshows voor een enorme populariteit bij het publiek. Anderzijds ging de discotheek al van bij het begin gebukt onder allerlei schandalen en wettelijke problemen. Zo zou de bouwvergunning van het pand nooit in orde geweest zijn en werden Zillion en zijn eigenaar meermaals in verband gebracht met criminele feiten. Fiscale fraude, verboden wapenbezit, heling en zedenschennis, om er maar enkele te noemen. In 2002 sloot de discotheek de deuren, maar de bekendheid bleef voortbestaan.

(foto: Agracier – Panoramio)

In 2017 werd het gebouw van de voormalige discotheek afgebroken om plaats te ruimen voor appartementen, een supermarkt, een hotel en zelfs een tankstation. De geest van megadancing Zillion leeft vanaf nu voort in een straatnaambordje:

Zillionpad
(1997-2002), voormalige discotheek aan de Jan Van Gentstraat