Nieuw Zuid-bewoners openen gastrobar op Bolivarplaats

In augustus openden Nieuw Zuid-bewoners Joël Craenhals (34) en Femke De Smedt (31) hun gastrobar Barriq. Bijna een maand later loopt alles op wieltjes en zijn ze klaar om hun horecadroom aan de wereld voor te stellen.

“Het is allemaal snel gegaan”, legt Craenhals uit. “Als bewoners van Nieuw Zuid passeren we vaak op de Bolivarplaats. In het voorjaar zagen we dat dit pand te huur stond – op amper vier minuten van onze woning op het Panamarenkoplein – en we hebben geen moment getwijfeld. In mei zijn we al met de verbouwingen gestart. Door alles zelf te doen, konden we snel schakelen.”

“Er was wel wat werk”, vult De Smedt aan. “Omdat hier voorheen een Grieks restaurant was, was de authentieke stijl van het pand een beetje verloren gegaan. We kozen ervoor om van het pand opnieuw een echte blikvanger te maken. Dat kostte tijd, maar het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf.”

Vertel eens iets over het concept. Wat mogen mensen van Barriq verwachten?

De Smedt: “Barriq is een gastrobar, een combinatie van een restaurant en een (wijn)bar. We bieden gastronomische topgerechten in de ongedwongen en gezellige sfeer van een wijnbar. De keuken die we brengen is internationaal en gebaseerd op het sharing concept. ’s Middags serveren we ook lunch. Met succes, want de juristen en zakenmensen uit de buurt weten ons al te vinden. Elke dinsdag- en donderdagavond is er live pianomuziek. Dan neemt onze pianist plaats achter de grote vleugelpiano in het midden van de zaak.”

Craenhals: “Barriq is een plek waar je van het leven kan genieten. Of je nu romantisch met z’n tweeën komt, of met familie of collega’s, we hopen dat je hier geniet van het lekkere eten en de gezellige sfeer. Daarom hebben we ook voor de sharing dishes gekozen: zodat je er samen van kan genieten. Het concept valt heel erg in de smaak: we hebben al verschillende klanten gehad die meteen reserveren voor een volgende keer.”

Waar vonden jullie de inspiratie voor Barriq?

De Smedt: “In de eerste plaats in onze eigen ervaringen. In veel gastronomische restaurants hangt vaak een stijfdeftige sfeer. Er wordt gefluisterd en iedereen zoekt naar een eigen interpretatie van de etiquette. Dat wilden wij anders. De discrete maar ongedwongen, losse sfeer van een Zuiderse wijnbar in combinatie met topgerechten, dát was ons doel. Bovendien vinden we het sharing concept daar perfect bij passen. Het past ook goed bij ons, want we doen het zelf ook graag.”

Nog een laatste vraagje: vanwaar de naam Barriq?
De Smedt: “Die heeft mijn papa bedacht. Barriq verwijst naar een ‘barrique’: een eikenhouten vat waar wijn in gerijpt wordt. Omdat we al onze sharing gerechten koppelen aan een suggestiewijn én omdat onze focus op wijn ligt, was de keuze snel gemaakt.”

Bedankt dat je even tijd maakte voor ons en veel succes met de nieuwe zaak. Wij komen zeker eens langs.