Mediterrane hotspot op ’t Zuid: TÍO

Gaat je zomervakantie in Spanje niet door? Bekijk het van de zonnige kant. Op de Marnixplaats is er sinds kort TÍO, een op en top Spaanse tapasbar waar je je meteen in zuiderse sferen waant. Wie zei er dat een vakantie in eigen land niet exotisch kan zijn?

De sterke mannen achter TÍO zijn horecaondernemers Mo Aoulad, eigenaar van Meat & Eat, en Raphael Helsmoortel, die met Sum Sum, La Taqueria, Sumac en Fugu ook al meerdere succesvolle restaurants opende. Eigenlijk wilden ze hun Catalaanse tapasbar al in april openen, maar dat was buiten het venijnige Coronavirus gerekend. Ook hun concept hebben ze noodgedwongen aangepast. Foodsharing is niet van deze tijd en dus serveren ze hun pinxtos als kleine hapjes en persoonlijke porties. Toch wordt er niet aan gezelligheid ingeboet: op het extra grote en zonovergoten terras in het bedrijvige Zuid heb je meteen het gevoel dat je in Barcelona, Madrid of Sevilla zit. Heerlijk!

Originele tapasbar

TÍO stelt zichzelf voor als een niet-alledaagse tapasbar. Voor hun verse en huisgemaakte tapas haalden de eigenaars de mosterd in alle uithoeken van Spanje, maar ook de kruidige specerijen uit Noord-Afrika krijgen hun plaats. Dat zorgt voor verrassende combinaties met een heerlijke twist. Zo staan de typische patatas bravas natuurlijk op de kaart, maar met geheel eigen TÍO-accent in de klassieke aiolimayonaise. Er staan heel wat vegetarische gerechten op het menu, maar vlees- en visliefhebbers vinden er ook hun goesting. Daar zorgt de josper voor. De elegante grill slash houtskooloven produceert heerlijke slow-cooked ribstukjes en gegrilde sardientjes. Ook de Cordero Desmenuzado – lamsvlees met een kruidige auberginedip – moet je beslist eens proberen. Met een coupe authentieke Spaanse cava, ook een specialiteit van het huis.

Pure gezelligheid en een voortdurend komen en gaan van mensen. Een gemoedelijke, losse en fijne sfeer, dat vat het concept van TÍO mooi samen.

Voor wie zich afvraagt waar de naam vandaan komt: in het Spaans is Tío een soort van algemene roepnaam waarmee mensen elkaar op een vrolijke manier aanspreken. ‘Hola tío’ betekent er zoveel als ‘hey buddy’ in het Engels of ‘joew gast’ bij ons.