Unieke foto-expo op Nieuw Zuid: Stig De Block stelt ‘Back to Back’ voor

foto van één van de werken van Stig De Block
Eén van de foto’s uit de expo ‘Back to Back’

Van 20 oktober tot en met 13 november wordt de lege ruimte naast de kantoren van Triple Living omgetoverd tot een unieke foto-expositie: gelauwerd fotograaf Stig De Block stelt er dan voor het eerst zijn werk ‘Back to Back: from Backyard to Boulevard’ voor, een collectie unieke foto’s over de lowridergemeenschap in Los Angeles.

De afgelopen vier jaar dompelde de Belgische fotograaf zich onder in enkele van de beruchtste buurten van Los Angeles. Niet om de bestaande stereotypes te bevestigen, maar om het unieke culturele fenomeen Sunday Funday bloot te leggen. Dat zijn traditionele bijeenkomsten waarin mensen uit de zwarte en de latinogemeenschap hun gezamenlijke liefde voor kleurrijke, getunede lowriderauto’s vieren. Voor veel van de mensen op die meetings is de lowrider veel meer dan een uitgebouwde auto, het is een kleurrijke expressie van hun sociale, culturele en religieuze identiteit.

Vertel eens, Stig, hoe ben je in de lowridergemeenschap terechtgekomen?

“Dat moet een combinatie van factoren zijn. Al van jongsaf aan ben ik geïntrigeerd door een aantal factoren die me naar hier hebben geleid. Mijn vader leerde me de soul- en funkmuziek uit de jaren ’70 kennen, een genre dat alomtegenwoordig is in de lowridergemeenschap. Als tiener luisterde ik naar hiphop en keek ik veel naar de bijbehorende muziekvideo’s, waarin lowriders schering en inslag waren. Ik ben ook altijd al geïnteresseerd geweest in Amerikaanse popcultuur en de West Coast-esthetiek die je in veel films en series ziet. Toen ik op mijn 27ste voor het eerst in L.A. kwam, klikte er iets. Ik begon meteen te plannen om een tweede keer terug te gaan.”

“Kort voor mijn tweede trip naar Los Angeles, kwam ik in contact met een man op YouTube die me tijdens zo’n wekelijks event zou introduceren aan wat lowriders. Toen ik hem ter plekke een bericht stuurde, bleek hij geen tijd te hebben. Hij gaf me wel het exacte adres, zodat ik die dag alleen kon gaan. Harder kon ik niet opvallen, een (toen nog) langharige Europeaan met een camera, de enige witte mens tijdens de bijeenkomst. Als outsider werd ik met de nodige achterdocht, maar toch ook nieuwsgierigheid, onthaald.”

Hoe is de expo tot stand gekomen?

foto van Stig De Block en Estevan Oriol
Stig De Block en Estevan Oriol

“Begin januari van dit jaar ben ik gestart aan de voorbereidingen van de tentoonstelling en het uitbrengen van het boek. Sindsdien ben ik nog twee maal teruggeweest om nieuw werk te maken en samenwerkingen op te zetten voor het tekstgedeelte van het boek. Uiteindelijk ben ik negen keer op en af gereisd naar Los Angeles. Telkens was ik er ongeveer een maand fulltime aan het werk om de tentoonstelling en het boek vorm te geven. Ik zie dit als een belangrijk moment in mijn carrière als fotograaf en ben heel trots dat ik het eindelijk in zijn geheel kan tonen. Ik ben ook heel blij en vereerd dat mijn idool Estevan Oriol, wereldberoemd fotograaf en grondlegger van L.A. Culture, het voorwoord heeft geschreven.”

Blij dat de expo weldra kan starten?

“Absoluut, het is enorm exciting, en bij momenten ook stressvol. Ik ben blij dat ik eindelijk een nieuw hoofdstuk in dit project kan aansnijden en mijn werk met de buitenwereld kan delen. Het voelt als een puzzel met vierduizend stukjes die plots allemaal in elkaar vallen, nadat je er zo lang naar hebt gezocht.”

Blij dat je puzzel eindelijk af is. Succes met de expo en het boek.

De expo ‘Back to Back: from Backyard to Boulevard’ kwam tot stand in samenwerking met Mutant. Je kan ze bezoeken van 20 oktober tot en met 13 november 2022 in de Michel De Braeystraat 51b op Nieuw Zuid.