Oxfam zet fairtradekoffie op Nieuw Zuid: welkom in Bar Just

Wie van een heerlijke kop koffie houdt, loopt op Nieuw Zuid niet snel verloren. Met Barchel, Buur en DOSE had de wijk al enige tijd een aantal geknipte plekken voor liefhebbers van het zwarte goud. Nu is er ook op de benedenverdieping van Palazzo Verde een nieuwe hotspot bijgekomen: Bar Just, de fairtradekoffiebar van Oxfam Wereldwinkels. Allen daarheen!

Eén van de bezielers van Bar Just is Roger Riské. Roger, hoe is Bar Just tot stand gekomen?

“Bar Just is een onderdeel van Oxfam Wereldwinkel Antwerpen. Vanuit onze wereldwinkelvisie wilden we ook eens een ander actiemodel uitproberen, en zo kwamen we bij het idee van een koffiebar terecht. In onze bar zijn nagenoeg alle producten fairtrade. Het is onze core business. Zowel onze koffie, thee, wijn als de sapjes en frisdranken hebben het fairtradelabel.”

Fairtradekoffie is wat ondergesneeuwd door de vele populaire specialty coffeebars. Breek eens een lans voor fair trade koffie.

“Eigenlijk zijn wij de pioniers. Met Oxfam Wereldwinkels hebben we fairtradekoffie in de picture gezet. Het is door ons lobbywerk dat er wereldwijd aandacht kwam voor het lot van de koffieboeren. Weet je dat we al sinds de jaren ’70 bezig zijn? We hebben momenteel zelfs 22 koffieproducten, in alle varianten: van bonen over gemalen koffie tot instantkoffie, capsules en pads. Enkele jaren geleden riep Test Aankoop onze dessertkoffie uit tot Beste Brand.”

Waar halen jullie je koffie?

“We hebben contracten met verschillende partners in Afrika en Zuid-Amerika. Wij ondersteunen lokale coöperaties en zorgen ervoor dat de gemeenschap een vaste prijs krijgt voor hun product, ongeacht de wereldconjunctuur. Wij ondersteunen de koffieplantages financieel zodat ze hun koffieculturen kunnen verduurzamen. Enkel het branden van de koffiebonen moet hier bij ons in het Westen gebeuren, omdat er tolbarelen op afgewerkte producten bestaan.”

Hoe is BAR JUST bij Circuit terechtgekomen?

“Dat is het resultaat van een lange zoektocht. We zochten een goede locatie op het Zuid, maar in volle coronaperiode bleek dat niet evident. Op zeker moment kregen we een uitnodiging van de grote baas van Kringloopwinkels. Hij stelde ons voor om bij Circuit te komen.”

En de site sprak jullie wel aan?

“Absoluut. Hoewel de omgeving toen nog in volle opbouw was, en daarom minder toegankelijk, zagen we meteen dat er een match was met Circuit. Wij vullen elkaar aan. We hebben allebei aandacht voor de grote vraagstukken waarmee de wereld geconfronteerd wordt: klimaat, armoede, kinderarbeid, migratie. Ook bij Oxfam Wereldwinkels hebben we aandacht voor duurzaamheid. Twee derde van al onze producten zijn bio.”

Hoe zou je Bar Just omschrijven?

“Als een koffiebar met karakter. De bar oogt heel hip en modern, maar wij zien het in de eerste plaats als een ontmoetingsplaats. We hebben ook twee terrassen. Binnenkort wordt het grootste terras hertekend door studenten architecturale vorming van de kunsthumaniora.”

Wat vind je van Palazzo Verde?

“Binnen enkele jaren zou het het bruisende centrum van de wijk kunnen zijn. Ik hoop dat dit een landmark in de wijk wordt.”

Klopt het dat jullie nog vrijwilligers zoeken?

“Ja, klopt helemaal. Onze koffiebar draait op enthousiaste vrijwilligers, geëngageerde buurtbewoners die hier samen met de bezoekers voor gezelligheid komen zorgen en op die manier hun steentje bijdragen aan een duurzamere en eerlijkere wereld.”

Voel je je geroepen om mee de handen uit de mouwen te steken in Bar Just? Stuur dan een mailtje naar roger.riske@skynet.be. Gewoon zin in een heerlijke kop koffie? Rep je naar Bar Just in Palazzo Verde (Je Cassiersstraat 29, 2000 Antwerpen). 

Bar Just is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 12u tot 17u en op zaterdag van 11u tot 17u.