Saartje Rosa maakt kunst op en over Nieuw Zuid

Interieurdesign, fotografie, schilderkunst: dat Saartje Rosa veel creativiteit te geef heeft, staat buiten kijf. Sinds kort heeft de Antwerpse mama van twee zonen haar atelier op Nieuw Zuid en de plek geeft haar duidelijk nieuwe inspiratie.

“Ik schilder al heel mijn leven en ik was op zoek naar een atelier. Die zoektocht bleek niet zo simpel, want ik kwam al snel uit bij veel te grote en te dure zielloze ruimtes. Tot ik bij Palazzo Verde uitkwam. Ik heb hier een éénslaapkamerappartement met een zuidgericht terras omgetoverd tot atelier. Hier kom ik helemaal tot rust. Perfect!”

Jouw werken vallen op door hun veelkleurigheid. Mag ik dat zeggen?

“Absoluut. Ik hou van kleur en denk ook in kleur. Elk schilderij vertrekt vanuit een foto die ik neem als ik door de buurt loop. Dan tonen de gebouwen zich van hun mooiste kant: hun grootsheid en perspectief, de schaduwen. De Schelde die hier vlak naast stroomt geeft me rust en een gevoel van vrijheid en verbondenheid. Ze is er altijd, maar ze ziet er telkens anders uit. Zelfs de geur van de Schelde verandert voortdurend.”

“Ik probeer de snijdende wind, de geluiden op de werven, de stilte in de buurt of de stand van de zon weer te geven als een grafisch beeld. Het lijnenspel in kleur is een uiting van het moment.”

Vertel eens: waarom Nieuw Zuid?

“Nieuw Zuid boeit mij al jaren. Ik heb altijd iets met deze plek gehad. Als jonge twintiger kwam ik hier regelmatig feesten, of uitwaaien aan de Schelde. In Harwich op de Ledeganckkaai kwam ik wel eens, en tijdens Laundry Day liep ik hier ook steevast rond. Toen was dit allemaal nog een grote open vlakte. Misschien heb ik destijds wel staan dansen op de plek waar nu mijn atelier staat. Het zou zo maar eens kunnen. En wie had toen gedacht dat er hier vandaag zo veel mensen zouden wonen?”

Wat spreekt je vandaag zo aan in de buurt?

“Weet je, die desolate sfeer die deze plek vroeger had, die is nog niet helemaal weg. Hoewel er heel wat mensen en gebouwen bijgekomen zijn, geeft deze buurt nog steeds een heel eigen soms wat lege indruk. Dat intrigeert mij heel erg. Ik heb een bijzondere fascinatie voor architectuur, bouwwerven, kranen, … Die wirwar van arbeiders ook. Wie zijn de mensen die achter de architectuur verdwijnen? Stuk voor stuk elementen die in mijn werken tot uiting komen.”

“Nieuw Zuid is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Telkens wanneer ik door de buurt loop, dan steekt er weer een nieuw idee de kop op. De onzichtbare toekomst van deze plek boeit mij enorm en dat probeer ik op een of andere manier tot uiting te brengen. What’s next?

Het had onze volgende vraag kunnen zijn. Wat is voor jou de volgende stap, Saartje?

“Goeie vraag. Mijn fascinatie voor het urbane zal mij ook in de toekomst nog blijven uitdagen, op verschillende manieren.  Zo staan er in de toekomst enkele collaboraties met andere artiesten gepland en ik speel ook met het idee om tapijten te ontwerpen die geïnspireerd zijn door architectuur. Wanneer het idee klaar is om ermee naar buiten te komen, laat ik het je weten.”

Deal. In tussentijd blijven we je schilderkunst volgen op je Insta-pagina.

Meer kunstwerken van Saartje Rosa ontdekken? Neem een kijkje op Saartjerosa__art op Instagram.