Plannen voor kaaipark ter hoogte van Nieuw Zuid voorgesteld

(Afbeelding: Sweco – PROAP – WIT architecten)

Dat de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid een groene invulling en een bos zouden krijgen, dat was al een tijdje gekend. Hoe alles er in concreto zal uitzien, dat was voor vandaag nog niet duidelijk. Vanmiddag stelde Annick De Ridder de langverwachte plannen voor. Ben jij even enthousiast als de Antwerpse schepen voor stadsontwikkeling?

De heraanleg van de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid past in een groter plan: stad Antwerpen plant immers een volledige heraanleg van de Scheldekaaien. Over een totale afstand van 7,5 kilometer krijgen de kaaien een nieuwe invulling. Op sommige plekken voorziet ze een verharde heraanleg, zodat er ruimte is voor evenementen. Op andere plekken, zoals op Nieuw Zuid, krijgen de kaaien een groene invulling met ruimte voor ontspanning en rust.

(Afbeelding: Sweco – PROAP – WIT architecten)

Ontwerp met amfitheaters en een bos

Het ontwerp voor het meest zuidelijke deel van de Scheldekaaien werd gemaakt door Sweco, PROAP en WIT architecten. Zij tekenden een park van 5,5 hectaren met sport- en speelzones, verschillende landschaps- en waterelementen en twee amfitheaters met trappen om op te zitten. Op voorstel van de buurtbewoners bevat het plan ook een aantal petanquebanen. Sportievelingen kunnen ook het beste van zichzelf geven op de vier fitnesstoestellen die aan de Schelde worden aangelegd of gaan joggen in het gloednieuwe bos.

Het kaaibos zal bestaan uit planten en bomen die tegen veel water kunnen, want een deel wordt op het overstromingsgebied van de Schelde aangeplant. Het noordelijke deel wordt een plukbos met heerlijke eetbare vruchten. “Bewoners van Nieuw Zuid die genieten van het uitzicht op de Schelde behouden hun uitzicht”, stelt De Ridder gerust. “De plannen voor het bos houden rekening met zichtlijnen vanuit de wijk op de Schelde. Ook bewoners van lagergelegen appartementen zullen dus nog altijd zicht hebben op hun geliefde Schelde.”

Plaats voor horeca

De plannen voorzien ook drie paviljoenen en een waterbassin. Dat laatste dient om overtollig regenwater van de Ring op te vangen en te zuiveren. Twee van de drie paviljoenen kunnen een horecafunctie krijgen, zoals een café, restaurant of tentoonstellingsruimte. Het derde krijgt een technische functie en ondersteunt het warmtenet van de buurt.

(Afbeelding: Sweco – PROAP – WIT architecten)

Benieuwd naar de definitieve plannen van de stad? Op donderdag 21 april plant de Stad een buurtmoment, waarbij het ontwerp wordt toegelicht. Buurtbewoners krijgen daarvoor eerstdaags een uitnodiging in de brievenbus.

Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in het voorjaar van 2023. In 2024 moet de vernieuwe Kaaivlakte klaar zijn.