Nieuwe mural van Matthias Schoenaerts op ’t Zuid

Hij speelde al naast Oscarwinnaressen als Kate Winslet, Jennifer Lawrence en Marion Cottillard en werkte samen met enkele van ’s werelds bekendste regisseurs. Dat Matthias Schoenaerts een topper is in zijn vak, weten ze in alle uithoeken van de wereld. Minder bekend is dat Antwerpens bekendste exportproduct veel meer kan dan alleen acteren. Wist jij dat er achter zijn bekende kop ook een gepassioneerd – en getalenteerd – graffitikunstenaar schuilgaat?

Een artiest met een liefde voor ’t Zuid, bovendien, want samen met enkele bevriende graffiti-artiesten heeft hij het plan opgevat om ’t Stad op te fleuren met enkele opmerkelijke murals. Twee daarvan vind je op de parking van papierwarenwinkel Ava in de Brederodestraat op ’t Zuid.

Samenwerking met Steve Locatelli en Does

Het eerste kunstwerk op de Ava-parking – een imposante muurschildering van 14 meter hoog –  maakte Schoenaerts al in april van dit jaar. Hij deed dat overigens niet alleen: Zenith (zo luidt Schoenaerts’ artist alias) creëerde de in het oog springende muurschildering samen met Steve Locatelli, één van Antwerpens bekendste graffiti-artiesten en een ware ambassadeur voor de kleurrijke street art.

(foto: __zenith______ – Instagram)

Afgelopen week fleurde hij ook de tweede lege muur op de parking op met een gigantisch kunstwerk. Deze keer werkte hij samen met de Nederlandse street artist Does. Bedoeling was een fris en zomers werk te maken met veel kleur en energie, als tegengif voor de deprimerende toestand van de hedendaagse samenleving.

‘Humain’ in de Kronenburgstraat

Schoenaerts bracht de Corona-periode door in zijn geliefde stad, en van zijn creatieve ingevingen tijdens die periode mogen we nu allemaal meegenieten. Ook in de Kronenburgstraat, op de 50 meter hoge muur van het Provinciaal Instituut voor hygiëne, kan je één van zijn werken bewonderen. Het werk verbeeldt een hele grote hand en kreeg de titel ‘Humain’. “Omdat de mens centraal staat”, zo legde hij in een reportage met ATV uit. “We hebben de voorbije periode heel hard gemerkt dat we vooral elkaar, andere mensen, nodig hebben. Ik heb voor een hand gekozen omdat die symbool staat voor Antwerpen en voor ons koloniaal verleden, maar in de eerste plaats omdat die voor verbondenheid staat. We reiken elkaar de hand. Ook al mogen we dat nu niet doen.”

Benieuwd welke de volgende prachtige muurschildering van Zenith zal zijn? Wij ook. In tussentijd fietsen we nog maar eens langs de Brederodestraat…