Lezing: in gesprek met Paola Viganò

Liefhebbers van architectuur en duurzame stadsontwikkeling, opgelet: op 18 september gaat Paola Viganò, de vrouw achter het masterplan van Nieuw Zuid, in de Brusselse Bozar in gesprek met filosoof, econoom en architect Philippe Van Parijs. De lezing wordt georganiseerd door A+ Architecture in Belgium en Bozar Architecture.

Tickets voor de lezing in zaal M van het Paleis voor Schone Kunsten kosten 8 euro per stuk. Je kan ze bestellen via de site van Bozar.

Lezing als afsluiter van expo “Horizontal Metropolis”

Thema van de ontmoeting tussen Van Parijs en Viganò: horizontaliteit. Afgelopen zomer kon je in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten de tentoonstelling “Horizontal Metropolis: a radical project” bezoeken. Viganò was curator van die expo. Deze lezing sluit de tentoonstelling op inspirerende wijze af.

Wie is Paola Viganò?

Paola Viganò heeft duidelijk haar stempel gedrukt op het Antwerpse stadsbeeld. Als architecte en stedenbouwkundige maakte ze het ontwerp voor het Theaterplein en het populaire Park Spoor Noord. Ze is ook verantwoordelijk voor het masterplan van Nieuw Zuid. Met haar sterke ontwerp van Nieuw Zuid als groene, gemengde en leefbare stadsbuurt won ze de internationale ontwerpwedstrijd die Triple Living en Stad Antwerpen hadden uitgeschreven.

Samen met Bernardo Secchi richtte ze Studio Secchi-Viganò op. Na het overlijden van Secchi, besloot ze om alleen verder te gaan, met Studio Paola Viganò. Het bureau is gespecialiseerd in stadsontwikkeling en werkt op verschillende schalen om stedenbouw volledig te begrijpen. Dat sluit aan bij de visie om enerzijds aan te voelen hoe mensen leven binnen hun woning, maar anderzijds ook oog te hebben voor de complete stedelijke en territoriale ruimtes.