Lars Von trier palmt ’t Zuid in

De komende weken heeft ’t Zuid heel wat in petto voor cinefielen. In Cinema Zuid kan je van februari tot april het filmoeuvre van Lars Von Trier ontdekken. Het M HKA pakt op haar beurt uit met zijn gloednieuwe tentoonstellingsproject ‘Melancholia: The Diamond’, rond een zeldzame tweelingdiamant.

M HKA expo Lars Von Trier
(c) M HKA

Liefhebbers van de Scandinavische cinema kennen de Deense cultregisseur Lars Von Trier maar al te goed. Samen met zijn Zweedse collega Tomas Vinterberg lag hij aan de basis van het Dogma 95-collectief en met ‘Breaking The Waves’, ‘Dancer in the Dark’ en ‘The Idiots’ leverde hij enkele pareltjes van de hedendaagse Europese cinema af.

De laatste jaren is Von Trier steeds meer een controversieel figuur geworden, en dat heeft alles te maken met het feit dat hij graag provoceert. Zowel in zijn werk als erbuiten. Zijn film ‘Antichrist’ mag in Frankrijk niet meer worden vertoond omwille van de schokkende scènes waarin hoofdrolspeelster Charlotte Gainsbourg haar eigen genitaliën verminkt. Tijdens de première van zijn recentste film ‘The House That Jack Built’, over een seriemoordenaar die zijn moorden als kunst beschouwt, verlieten tientallen mensen gedegouteerd de zaal. Door zijn controversiële en onvoorspelbare karakter is hij voor velen een heel belangrijke stem geworden binnen de hedendaagse Europese cultuur. Daarom zetten het M HKA en Cinema Zuid hem de komende weken uitvoerig in de kijker.

Expo ‘Melancholia: The Diamond’ (8 februari  – 5 mei 2019)

Von Trier creëerde de tentoonstelling ‘Melancholia: The Diamond’ in samenwerking met Marianne Slot en Leonid Ogarev. Die laatste initieerde dit tentoonstellingsproject en ondersteunt het ook. ‘Melancholia: The Diamond’ is tegelijk een tentoonstelling en een event. Iets totaal nieuws, zowel voor het M HKA als voor Von Trier zelf. Een spektakel waarin begrippen als entertainment, interactiviteit, artistiek experiment en kritische reflectie helemaal overhoop worden gegooid.

Filmreeks Lars Von Trier in Cinema Zuid

Gelijktijdig met de expo kan je in Cinema Zuid het volledige filmoeuvre van Lars Von Trier (her)ontdekken. De minder bekende Europa-trilogie uit de late jaren ’80 is in februari het eerste werk dat getoond worden. In maart en april komen ook zijn grootste successen aan bod. Zelfs zijn recentste film, ‘The House That Jack Built’, kan je nu al gaan bekijken.