Een pleidooi voor meer bomen

Klimaatmarsen, jongeren die spijbelen voor het klimaat, nieuwe klimaatbewegingen die als paddenstoelen uit de grond schieten: het klimaat is een hot topic en een problematiek die velen na aan het hart ligt. Een van hen is de Britse ecoloog Thomas Crowther, die een lans breekt voor meer bomen op aarde.

“Trees literally just make people happier in urban environments, they improve air quality, water quality, food quality, ecosystem service, it’s such an easy, tangible thing.” – Thomas Crowther

Minder vlees eten, minder vliegen, massaal windturbines en zonnepanelen bouwen: het zijn stuk voor stuk lovende initiatieven, zo stelt Crowther, maar ons krachtigste wapen tegen klimaatverandering zijn bomen. Hij liet het aantal bomen op aarde in kaart brengen en kwam tot de conclusie dat er plaats is voor 1,2 biljoen extra bomen. Die zouden volgens zijn berekeningen zo veel koolstofdioxide in de atmosfeer kunnen zuiveren dat ze tien jaar aan menselijke CO2-uitstoot tenietdoen. Hij komt in zijn onderzoek tot de conclusie dat het planten van nieuwe bomen veel meer succes zou hebben dan al onze andere inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

In zijn besluit stelt hij dat iedereen bomen kan planten, waar ze maar willen. Los het van het feit dat ze goed zijn voor onze aarde, hebben ze ook een positief effect op onszelf. “Bomen maken ons gelukkiger, vooral in steden, maar ze bevorderen ook de kwaliteit van lucht, water en voedsel, en ze hebben een gunstig effect op het ecosysteem”, aldus Crowther.

Stefano Boeri ijvert ook voor meer bomen

Wereldwijd groeit het besef dat het aanplanten van bomen cruciaal is voor het voortbestaan van onze aarde. Een van de invloedrijkste pleitbezorgers van meer bomen is de Italiaanse architect Stefano Boeri. “Ik heb een obsessie voor bomen,” zo zegt hij. “Ik ben altijd gefascineerd en beïnvloed geweest door bomen, al van kindsbeen af. Ik zie bomen als individuen, met een eigen evolutie en intelligentie.”

“Weet je dat steden verantwoordelijk zijn voor 70 tot 75 % van de CO2 in onze atmosfeer? Bomen en planten kunnen tot 40 % van die CO2 absorberen. Hoe meer we de natuur dus kunnen incorporeren in onze steden, hoe meer we het hoofd kunnen bieden aan de klimaatverandering. Denk maar aan de voordelen: betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik, betere biodiversiteit in de steden.”

Stefano Boeri staat bekend voor zijn groene stedelijke ontwerpen. Zijn Bosco Verticale in Milaan is een echt verticaal stadsbos: de twee woontorens van respectievelijk 110 en 76 meter hoog bevatten maar liefst 900 bomen en 15.000 struiken. In China werkt hij momenteel aan Forest City, een stadswoud met 40.000 bomen en meer dan een miljoen planten. Dat zal plaats bieden aan 30.000 inwoners. Ook in ons land gaat hij aan de slag: zijn Palazzo Verde op Nieuw Zuid zal zo’n 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten bevatten.

Om de urgentie en de nood aan meer bomen te benadrukken, organiseerde Boeri eind 2018 voor het eerst het World Forum on Urban Forests (WFUF). In aanloop naar dat forum stelde hij ook zijn manifest voor, waarin hij pleit voor groenere steden, een gezondere wereld en meer stadsbossen.

BOS+ gaat voor 10 miljoen bomen

BOS+ voert al meer dan 40 jaar een verbeten strijd voor meer en beter bos, in Vlaanderen en de wereld. Met haar 10-Miljoen Bomendoelstelling daagt BOS+ Vlaanderen uit om de komende jaren samen niet minder dan, jawel, 10 Miljoen Bomen aan te planten. Die bomen zijn goed voor 2.500 hectare nieuw bos in Vlaanderen (dat is het equivalent van een nieuw Zoniënwoud voor Vlaanderen!), en ongeveer 5.000 hectare in de tropen.

Momenteel staat de teller iets boven de 2 miljoen. Wil je zelf ook een bijdrage leveren? Of wil je je pas aangeplante bomen registreren in de actie? Neem dan snel een kijkje op de campagnepagina’s.