“100 dagen afvalvrij” was een succes

Van half oktober tot eind januari gingen 157 gezinnen uit de wijken Antwerpen-Zuid en Nieuw Zuid de uitdaging aan om gedurende 100 dagen zo weinig mogelijk afval te produceren. Geen eenvoudige opdracht, maar het resultaat mag er wezen: de deelnemende gezinnen produceerden maar liefst 68% minder restafval dan het gemiddelde Antwerpse gezin.

Op een periode van 100 dagen produceert een gemiddeld Antwerps gezin iets meer dan 111 kilogram restafval. Bij de deelnemende gezinnen van Antwerpen-Zuid en Nieuw Zuid was dat amper 35,7 kilogram. Op weekbasis betekent dat slechts 2,5 kilogram restafval.

Tijdens het proefproject kregen de deelnemende gezinnen wekelijks een opdracht, maar ook heel wat tips. Via een online platform konden deelnemers hun afvalproductie opvolgen en met elkaar vergelijken, en ze konden elkaar ook helpen. Ook waren er lezingen en workshops over het thema afvalvermindering.

In een reactie toonde Tom Meeuws, Antwerps Schepen voor Leefmilieu, zich enthousiast. “Het project brengt twee zaken samen. Enerzijds wordt er dankzij de inzet van de inwoners van het Zuid en Nieuw-Zuid gewerkt aan een beter milieu en kleinere afvalberg. Anderzijds brengt het project ook mensen en buren samen. Ze delen tips en verhalen met elkaar, ze helpen elkaar waar ze kunnen. Ik kijk nu al uit naar de nieuwe editie eind dit jaar.”

Leuk idee? Wil je zelf ook je steentje bijdragen en proberen om minder afval te produceren? De tips van de deelnemers vind je nog steeds terug op www.circulairzuid.100-100-100.be.

Meedoen aan de volgende editie? Schrijf je dan nu al in via info@circulairzuid.be.