Steeds meer leven op Nieuw Zuid

(foto: Simon Schmidt)

Meer dan tien jaar geleden werd de eerste steen van Nieuw Zuid gelegd en sindsdien is er in onze buurt veel gebeurd. Vandaag zijn al 21 van de in totaal 37 woongebouwen opgetrokken en zo’n 1.600 mensen hebben van Nieuw Zuid hun thuis gemaakt. Met al die nieuwe mensen omarmt onze buurt hoe langer hoe meer haar gemeenschapsleven en ontdekt ze haar eigen unieke karakter. Stilaan groeit Nieuw Zuid uit tot een volwassen stadsbuurt die haar plek in de wereld heeft gevonden.

Kwalitatieve mix van wonen, werken en recreatie

Wat van Nieuw Zuid precies een aangename plek maakt? De aanwezigheid van veel groen in de straten en parken, bijvoorbeeld. Die zorgt voor een grotere woon- en levenskwaliteit dan elders in de stad. Bovendien is de hele buurt gebouwd volgens het principe van de ’15-minute city’, met een optimale mix van wonen, werken en recreatie op wandel- of fietsafstand. Het is een buurt die haar bewoners alle voorzieningen en faciliteiten biedt. Er is een kinderopvang, fitnesszaak, er zijn dokterspraktijken, restaurants, lunchbars en cafés, winkels, een supermarkt, een bakker, kunstgalerijen en nog veel meer. Er is ook een vlotte aansluiting op het openbaar vervoer en het wegennetwerk, en deelsystemen voor auto’s en fietsen maken de buurt heel toegankelijk. “Behalve voor diversiteit zorgen we met Triple Living ook voor kwaliteit van het voorzieningenaanbod”, aldus Esa van den Heuvel van Triple Living. “Enkel zaken die een meerwaarde voor de buurt vormen, kunnen zich hier vestigen. Daar kijken we als ontwikkelaar persoonlijk op toe door zelf eigenaar te blijven van de handelspanden. We faciliteren ook regelmatig ontmoetingsmomenten die de buurt doen leven. Enerzijds door zelf verbindende activiteiten te organiseren zoals expo’s of een maandelijkse boekenmarkt. Anderzijds door actief het buurtcomité te ondersteunen.”

Foto van de eerste buurtpicknick op Nieuw Zuid
(foto: Inneke Gebruers)

Gezellig stukje stad, maar zonder de drukte

Eén van de flagships van Nieuw Zuid is lunch- en koffieplek Barchel. Als allereerste horecazaak op Nieuw Zuid (in 2018, nvdr.) groeide de lunchbar letterlijk en figuurlijk mee met de buurt. “Toen ik Barchel in 2020 overnam, bleek al snel dat onze locatie te klein was om al onze fans een plekje te bieden”, zegt eigenares Sofie De Paep. “Een verhuis naar een grotere locatie was broodnodig, maar ik wilde absoluut op Nieuw Zuid blijven. Het is een buurt in opbouw, maar nu al een heel gezellig stukje stad om te vertoeven. Hier zit je dichtbij het centrum, maar het voelt niet alsof je in de stad zit. De buren zijn ook echt buren. Ons kent ons, bewoners en bedrijven. Als je door ’t Nieuw Zuid wandelt, dan zie je iedereen elkaar begroeten. Dat vind ik heel fijn.”

“Een grote verandering met toen ik hier enkele jaren geleden kwam wonen”, lacht Viviane Cammers. “Toen was het hier maar saai en stilletjes.” De buurtbewoonster was één van de allereerste mensen in de buurt en ze wierp zich al snel op als bezielster van het buurtcomité. De afgelopen jaren organiseerde ze samen met projectontwikkelaar Triple Living heel wat leuke events: van een paasevenement en een picknick in het park tot een zomers buurtfeest en zelfs een kerstmarkt. “Een buurt heeft leven nodig. Nieuw Zuid heeft alles wat er nodig is om een gezellige community te worden, alleen moet iemand het vuur aan de lont steken. Ik speelde als kind voortdurend op straat met de kindjes uit de buurt. Dat zie je vandaag de dag bijna niet meer, maar hier op Nieuw Zuid kan het wel. Hier is het veilig en zijn er nauwelijks auto’s. Kinderen die tikkertje spelen op het Panamarenkoplein of verstoppertje in het park. Dat is toch fijn?”

Heel wat nieuwe zaken

Dat het stilaan goed vooruit gaat op Nieuw Zuid, blijkt ook uit de actieve ondernemerscommunity in de buurt. Bijna maandelijks opent er een nieuwe zaak in de buurt en meer dan eens zijn het buurtbewoners die het initiatief nemen. Zoals Barth Van Serveyt en George Boy, bijvoorbeeld.  In maart opende het koppel een eigen café. “We wonen ondertussen zo’n anderhalf jaar op Nieuw Zuid”, legt Barth uit, “en we wilden graag onze bijdrage leveren aan de buurt. Doordat we hier zelf wonen en leven, voelen we goed aan wat de buurt nog kan gebruiken. Een leuk, hedendaags buurtcafé waar iedereen zich thuisvoelt en waar iedereen terecht kan voor een hapje en een drankje, bijvoorbeeld.”

Ook Caro Antson, zaakvoerster van het gloednieuwe Italiaanse restaurant Trattoria Boretti, dat in april de deuren opende in Scheldehof, is overtuigd van de buurt. “Toen we hier de eerste keer toekwamen, zagen we meteen het potentieel. Nieuw Zuid is een stadsbuurt in volle ontwikkeling en elk jaar zie je de omgeving groeien. Ik ben ervan overtuigd dat dit wel eens heel snel de place to be kan worden. Wij vinden Nieuw Zuid zo fantastisch dat we hier zelf ook een appartement hebben gekocht.”

Benieuwd wat de toekomst brengt voor Nieuw Zuid en haar bewoners? Blijf het op de voet volgen op buurtaandestroom.be