Antwerp Pride kleurt de stad

Antwerpen maakt zich klaar voor de hoogmis van de LGBT+-gemeenschap: van 7 tot en met 11 augustus staat de Koekenstad al voor de twaalfde keer in het teken van Antwerp Pride.

Waar je ook gaat of staat, overal zal je de regenboogkleuren tegenkomen als teken dat Antwerpen achter de holebi- en transgendergemeenschap staat en dat ze verdraagzaamheid en respect heel belangrijk vindt. (Wil je ook je steun tonen? Op heel wat locaties in de stad kan je je eigen regenboogpin ophalen.)

Het thema van Antwerp Pride 2019festival is RIOT. Dit jaar is het immers exact 50 jaar geleden dat in New York de Stonewall-rellen uitbraken. Toen politiediensten homobar The Stonewall Inn hardhandig wilden ontruimen, besloten de aanwezige bezoekers terug te vechten en op te komen voor hun rechten. Het was de aanzet voor de wereldwijde gelijkerechtenstrijd van holebi’s, travestieten en transgenders, en het begin van heel wat LGBT+-organisaties wereldwijd.

Pride Parade op zaterdag 10 augustus

Het hoogtepunt van het festival wordt ongetwijfeld de bonte parade op zaterdag 10 augustus. Die vertrekt voor de eerste keer niet op ’t Zuid, maar op het multiculturele Sint-Jansplein. Van daaruit trekt de regenboogstoet via de Scheldekaaien naar het eindpunt op de Gedempte Zuiderdokken. De stoet is trouwens niet enkel voor de LGBT+-gemeenschap. Iedereen is welkom. Breng dus je regenboogvlag mee of kleed je in de regenboogkleuren (of waarom niet in het roze?) en sluit gewoon aan.

Op de Gedempte Zuiderdokken wordt na afloop van de Pride Parade het Love United Festival georganiseerd, met optredens van onder andere Kate Ryan en One Beat Collective.

Behalve de parade en het festival op zaterdag staan er nog tal van leuke evenementen op het programma van Antwerp Pride: van expo’s en lezingen tot feestjes, optredens en zelfs een sportevenement, de Pride Games. Het volledige programma vind je in de Pride Guide op de site van de organisatie.