Dubbel zoveel warmtenetten tegen 2020

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein tijdens de Eerstesteenlegging van Zuiderzicht

Minister van Energie Bart Tommelein pleit in zijn warmteplan voor dubbel zoveel warmtenetten. Met dit voorstel wilt de minister de klimaatdoelstellingen halen tegen 2020. Verschillende sites maken reeds gebruik van het warmtenet, zo ook duurzame woonsite Nieuw Zuid

Zo’n warmtenet is een centrale warmtebron die met behulp van restwarmte van afvalverbranding of een industrieel proces een hele buurt kan voorzien van warmte. Via een leidingsstelsel wordt het verwarmde water naar de verschillende gebouwen geleid. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan de verwarmingsinstallatie. Ook het sanitair water wordt hiermee verwarmd.

NMDA-principe

Het voordeel van een warmtenet is onder andere dat de gebruiker enkel een compacte warmtewisselaar in huis hoeft te halen. Hierdoor wordt de individuele stookketel overbodig. Daarbij is zo’n warmtewisselaar eerder beperkt in onderhoud. Bij de afrekening van uw energiefactuur wordt het NMDA-principe gevolgd. Dit staat voor Niet Meer Dan Anders, wat betekent dat uw factuur nooit hoger mag uitkomen dan wanneer je op de klassieke manier zou verwarmen op gas.

Wijk van de toekomst

Ook duurzame woonwijk Nieuw Zuid legde zo’n warmtenet aan in samenwerking met Infrax, water-link, Veolia en Indaver dat in de toekomst 5.000 inwoners van warmte zal voorzien. Deze duurzame manier van verwarmen zorgt voor minder CO2-uitstoot en is met deze groene technologie de ‘wijk van de toekomst’!

 

Bron: De Tijd, 17 juni 2017.