Hoogbouw in de lift

Project Zuiderzicht door duurzame stadsontwikkeling Nieuw Zuid

Hoogbouw kent een boost in steden over de hele wereld, maar ook in onze eigenste metropool. De nieuwe stadsontwikkeling Nieuw Zuid krijgt naast verschillende laagbouwprojecten ook acht woontorens.

Opmars verticaal bouwen

Momenteel is er een opmars bezig van het verticale bouwen. Rem Koolhaas was hier de voortrekker met zijn verticale stad in Rotterdam. Zijn project De Rotterdam bestaat uit 3 torens met wel 44 verdiepingen. Het idee hierachter is om in één gebouw verschillende functies te verenigen. Zo geeft het gebouw onderdak aan een hotel, kantoorruimtes, vrijetijdsinvullingen, parkeerplaatsen en appartementen.

Hoogbouw in Antwerpen

Ook in België is hoogbouw in trek en zijn er de voorbije jaren al heel wat mooie projecten bijgekomen. Zo heb je bij ons in Antwerpen de befaamde Lichttoren en Parktoren op Park Spoor Noord. Ook Nieuw Zuid zal deel uitmaken van de hoogbouwopmars met enkele woontorens. Nieuw Zuid is met z’n 2.200 nieuwe woningen één van de grootste residentiële projecten in België.

Gemengde stadswijk

Sam De Maeyer van bouwheer Triple Living over Nieuw Zuid: Nieuw Zuid wordt een duurzame, gemengde stadswijk. Er komen zeker twee nieuwe scholen en twee kinderkribbes. In de wijk zal er ook plaats zijn voor buurtondersteunende commerciële functies, denk aan het type winkels en horecazaken zoals die nu al op het Zuid bestaan. Maar de hoofdfunctie is wonen, want het is een van de grote zones waarmee de stad een antwoord wil bieden op de verwachte bevolkingstoename.”

Publieke groenruimte

Het masterplan van Nieuw Zuid werd uitgewerkt door het Italiaanse ontwerpteam Studio Associato Secchi-Viganò, dat de ontwerpwedstrijd van Stad Antwerpen en Triple Living won. Bureau Bas Smets voorziet de woonsite van een park en publieke ruimte.

Sam De Maeyer:“Een van de uitgangspunten was om de publieke groenruimte te maximaliseren. Van de 18 hectare zal ongeveer de helft groenruimte zijn. Er komt een groot park dat we met zogenoemde ‘groene vingers’ doortrekken tot in de woonwijk. De keuze voor hoogbouwaccenten creëert ruimte voor het park en het groen. Door de gebouwen intelligent in te plannen zal elk appartement een mooi uitzicht hebben. Alle appartementen krijgen ook ruime en diepe terrassen.”

 

Bron: Trends, 24 oktober 2013.