Nieuw Zuid maakt halfweg de balans op

Het gaat hard voor Nieuw Zuid, de groenste en meest duurzame stadsontwikkeling van het land. Amper zeven jaar nadat de eerste bouwwerken werden opgestart, is de Antwerpse buurt halfweg. Stilaan wordt duidelijk dat de premisse – een innovatieve, artistieke en groene stadsbuurt – niet gelogen was: nu al is Nieuw Zuid een walhalla voor architectuur- en kunstliefhebbers. Als we Kristof Schellekens, communicatieverantwoordelijke bij projectontwikkelaar Triple Living mogen geloven, moet het beste zelfs nog komen.

Vlak voor de coronacrisis ons land lam legde, werd op Nieuw Zuid het negentiende project gelanceerd: het prachtige Zuiderhuis, een ontwerp van het Gentse architectenbureau Robbrecht & Daem. Achter de schermen wordt naarstig gewerkt aan het volgende prestigeproject. “Het concept van Nieuw Zuid slaat aan”, aldus Schellekens. “Veertien van onze gebouwen zijn al volledig uitverkocht. Van de appartementen op de huurmarkt is zo’n 97% verhuurd. Straffer nog dan de cijfers, is dat mensen ondertussen weten waar Nieuw Zuid voor staat. Ze weten dat we enkel met de crème de la crème uit de architectenwereld werken: Vincent Van Duysen, Stefano Boeri, Shigeru Ban, Johannes Norlander, Robbrecht & Daem, Max Dudler, om er maar enkele te noemen. Vaak worden we nog voor de lancering van een project gecontacteerd door geïnteresseerde kopers. We zijn het stilaan aan onze status verplicht om altijd bezig te zijn met de volgende stap.”

Welke wordt die volgende stap dan?

“Onlangs hebben we ‘Huis aan de Kade‘ gelanceerd. Binnenkort onthullen we het gebouw van de Japanse toparchitect Shigeru Ban. Tegen 2024 vind je hier zijn landmark: de allereerste houten woontoren van ons land.”

Dat Nieuw Zuid een succesverhaal blijkt, hoeft niet te verbazen. De buurt is stilaan een volwaardige nieuwe stadsbuurt aan het worden met winkels, crèches en restaurants, en binnenkort zelfs een school. “Eigenlijk is Nieuw Zuid de perfecte uitvalsbasis”, legt Schellekens uit. “De buurt ligt op een absolute toplocatie, vlakbij de Schelde en vlakbij het bruisende Zuid.”

“De grootste troef van Nieuw Zuid is volgens mij de combinatie van wonen in de stad en de nabijheid van zo veel groen. Wie hier woont, geniet van de grootste tuin van Antwerpen, ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, maar zonder het onderhoud ervan.” Een groenere stadsbuurt zal je inderdaad niet gauw vinden: maar liefst 60% van de totale oppervlakte van Nieuw Zuid – 12 hectaren in totaal – is voorbehouden voor groen. Klap op de vuurpijl is een park van 6 hectaren aan de oostkant. Ook de omgeving van Nieuw Zuid krijgt in de nabije toekomst een groene makeover.

“Wij kijken uit naar het einde van de werken aan de kaaien en de Gedempte Zuiderdokken”, leggen bewoonster Annelies en haar man Paul uit. “Die zal de buurt een extra groene long geven. Wij zochten een appartement in de stad en kwamen al snel bij Nieuw Zuid uit. Hier wonen we overal dichtbij. Met de fiets of te voet zijn we meteen waar we willen zijn. De combinatie van het stadsleven met de mooie zichten op de Schelde en de stad, en de groene zones in onze achtertuin, dat zijn voor ons de grootste troeven van Nieuw Zuid. En het duidelijke accent op duurzaamheid. Dat sprak ons ook heel erg aan.”

Duurzaamheid troef

Nieuw Zuid blinkt inderdaad uit in duurzame woonmaatregelen en trekt haar duurzaamheidsfilosofie door in alle facetten op woon- en siteniveau. “Dankzij een doorgedreven isolatie en heel wat ecovriendelijke maatregelen overtreffen al onze gebouwen vlot de energie-passiefnorm”, zegt Kristof Schellekens trots. “De hele buurt is trouwens aangesloten op een centraal warmtenet, dat in de toekomst gebruik zal maken van restwarmte uit de nabijgelegen industrie.”

Nieuw Zuid speelt ook een voortrekkersrol in nieuwe duurzame initiatieven zoals Smart City-applicaties, sorteerstraten en slimme energiemeters. Je vindt er ook Circulair Zuid, een hippe en trendy buurthub die buurtbewoners samenbrengt rond circulariteit, duurzaamheid en co-creatie en die heel wat ecologische en circulaire start-ups zoals PLNT, Yuma Labs of Circuit bij elkaar brengt. Dat laatste krijgt in mei trouwens een permante plek op de benedenverdieping van Palazzo Verde, waar het een gloednieuw Circularity Centre opent. “Onze nieuwe uitvalsbasis moet dé hotspot worden op het vlak van circulair beleven”, zegt Marjolein Huygels van Circuit. “Daarom organiseren we hersteldiensten, workshops en ateliers, en kan je spullen lenen in onze materialenbib. Of je komt gewoon iets drinken in onze gezellige bar.”

Nieuw Zuid ademt kunst

Behalve voor circulaire ondernemers is Nieuw Zuid ook voor kunstenaars en galeristen een bijzonder aantrekkelijke plek. Boris Devis van Everyday Gallery (YYY) is ervan overtuigd dat Nieuw Zuid een mooie toekomst tegemoet gaat: “De komende jaren zal de buurt uitgroeien tot een topbestemming voor modeadepten, designfanaten en kunstliefhebbers.”

Als ze dat al niet is. Op korte tijd vestigden zich behalve Devis nog drie gerenommeerde galeristen in Nieuw Zuid. Sofie Van de Velde en Jason Poirier dit Caulier waren in 2017 de eersten. Vorig jaar ruilde ook Tim Van Laere zijn oude galerie in voor een nieuwe, veel grotere stek op Nieuw Zuid.

Benieuwd wat de volgende stap wordt? Eén ding is zeker: telkens je door de buurt wandelt, ontdek je iets nieuws. Geen zin om buiten te komen? Ontdek de nieuwste projecten op nieuwzuid-antwerpen.be of bel naar 03/336.00.00.

Nieuw Zuid in cijfers

Momenteel telt Nieuw Zuid al 1125 opgeleverde appartementen, assistentiewoningen en studentenkamers.

60 % van de totale oppervlakte van Nieuw Zuid wordt ingenomen door groen. Het park aan de zuidoostkant van de site zal zo’n 6 ha groot zijn.

Er werden ondertussen al 811 bomen geplant op de site. 80 van die bomen staan op het dak van Palazzo Verde. Het gebouw zuivert op die manier 5 ton co2 per jaar.

De site heeft momenteel al 5 kunstgalerijen, 4 speeltuinen, 4 horecagelegenheden en 1 looppiste op het dak.